Почетна > Свет
Свет

Вагнер: Елиминисали смо 38.000 украјинских војника од почетка сукоба

 Лидер приватне руске војне компаније Вагнер, Јевгениј Пригожин, изјавио је данас да су њихове јединице елиминисале 38.000 украјинских војника „од почетка специјалне војне операције“, од тога само у Артјомовску (Бахмуту) и Соледару 32.000.
Фото: Танјуг/Andrew Kravchenko
„Од првог дана борбених активности, наша процена је да је Вангер непријатељу нанео људске губитке од око 38.000 војника. Од тога, 32.000 је у Бахмуту и Соледару“, навео је Пригожин на Телеграму, пренео је ТАСС.

Украјинска војска саопштила је да руске трупе покушавају да окруже Бахмут са севера и југа.

Генерал Олексиј Хромов рекао је да је ситуација у области Бахмут најтежа, док руске снаге настављају „офанзивне акције“ у централном делу Бахмута, као и из праваца Бодановка и Иванивске, како би окружили град са севера и југа, пренео је „Гардијан“.

Украјинска антикорупцијска агенција означила је кинески технолошки бренд Шаоми „међународним спонзором рата“, према данашњој прес објави.

Украјинска агенција је навела да је Шаоми спонзор рата јер наставља да послује у Русији, упркос инвазији на Украјину.

„Док су Руси бомбардовали мирне украјинске градове, Шаоми је настасвио да повећава испоруке робе Руској Федерацији за 39 одсто више у трећем кварталу 2022. године, него у кварталу раније“, наводи се у саопштењу, пренео је „Кијев индепендент“.

Херсонска адмиснситрација саопштила је да су руске снаге гранатирале парк у јужном делу града, и тада је на месту убијен мушкарац стар 62 године, док је чувар школе (55) рањен у нападу.
Додаје се да су руске снаге гранатирале парк у Херсону и да су из ваздуха бомбардовали школу у селу Змијивка.

Оснивач Вагнера Јевгениј Пригожин оценио је да су тајни материјали Пентагона намерно пуштени у јавност.

„Данас сам ишао на састанак са аналитичарима и обавештајцима о америчким документима. Извукли смо закључак да су документа процурела са намером, да би се постављала одређена питања“, поручио је Пригожин, пренела је РИА Новости.

Водећим члановима украјинског државног оркестра одбијене су визе за серију планираних концерата у Великој Британији овог месеца, што је промотер назвао катастрофом, која је коштала више од 100.000 евра (88.000 фунти), пренео је „Гардијан“.

Оркестар Хмељницки је требало да иде на турнеју и одржи два концерта под називом „Магична музика Харија Потера“ и „Музика из Господара прстенова, Хобита и Прстенови моћи.
Концерти су били најављени и на сајту британске владе као пример британско-украјинских односа.

 

Nemačka dozvolila Poljskoj da izveze pet starih aviona MiG-29 Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.