Када је реч о контраиндикацијама морате бити много опрезни…
Рен или хрен је азијско поврће са великим листовима и белим кореном. Његово лишће се користи за кисељење краставаца, а од корена се прави пикантни сос.
Корисна својства и примена
Хрен је познат као природни антибиотик, по својим својствима сличан белом луку и ђумбиру. То је због садржаја синегрина, уља са снажним антибактеријским својствима које даје хрену добро познати слатки укус.
Још једно од његових чудесних својстава је аналгетик: рен чини чуда од болова у мишићима, па се у народној медицини од њега често праве тинктуре.
Хрен има и деконгестивна својства, због чега се користи током прехладе – може помоћи у уклањању слузи и прочишћавању дисајних путева. Коначно, поврће има моћна диуретичка својства, тако да може помоћи код отока.
Па, у кулинарству, овај корен се користи као појачивач укуса и сос за грицкалице – само нарендан и помешан са парадајзом, белим луком, црвеном паприком или се користи у чистом облику.
Контраиндикације
Упркос свим корисним својствима, хрен има неке контраиндикације. На пример, не би требало да га једу они који пате од гастроинтестиналних болести и болести бубрега. Не можете га узимати током трудноће и дојења.
Преузмите андроид апликацију.