Ако желите да останете здрави, не би требало да конзумирате више од шест кашичица додатог шећера дневно.
Научници из САД и Кине су погледали како „слободни шећери“ у храни и пићима (моносахариди попут глукозе и фруктозе) утичу на 83 здравствена исхода.
Открили су да прекомерна потрошња повећава ризик од 45 негативних здравствених исхода, укључујући астму, дијабетес, гојазност, болести срца, депресију, неке врсте рака и смрт.
Од депресије до рака:
Утврђено је да је депресија посебно снажно повезана са високим уносом шећера, а значајно су повећани и ризици од високог крвног притиска, срчаног и можданог удара.
Веома забрињавајуће је то што висок унос шећера повећава ризик од седам врста рака, укључујући рак дојке, простате и панкреаса.
Закључено је да „слободне шећере” треба ограничити на око шест кашичица дневно, а препоручено је да се напитак заслађен шећером ограничи на једну недељно.
Препоручујемо да смањите потрошњу слободних шећера или додатог шећера на испод 25 грама дневно.
Природни шећери садржани у воћу и поврћу немају негативан утицај на наше здравље и долазе са додатним хранљивим састојцима као што су влакна.
Konzumiranje određene hrane, može smanjiti želju za slatkišima
Преузмите андроид апликацију.