Почетна > Свет
Свет

Унутар „Звери“: Блиндирана лимузина која вози председника Бајдена по Ирској

За разлику од блиндираних лимузима које користе британски премијери, аутомобил који користи председник САД у потпуности је конструисан у складу са листом захтева америчке Тајне службе, пише лондонски „Индипендент“.
Фото: ТанјугCharles McQuillan/Pool Photo via AP

Амерички председник Џо Бајден допутовао је у Северну Ирску, поводом 25-годишњице споразума на Велики петак, одакле ће продужити у тродневну посету Репоблици Ирској.

За разлику од већине посетилаца Белфаста из иностранства, Бајден не користи услуге локалног сервиса за аутомобиле, нити је узео возило из флоте аутомобила за изнајмљивање на аеродрому.

Он ће, уместо тога, путовати у истом блиндираном државном аутомобилу којим иде на било које путовање ван Беле куће, страно или домаће.

Аутомобил који су агенти задужени за вожњу назвали „Звер“ (Beast), за Тајну службу има званични кодни назив – „Дилижанса“.

Возило је допремљено на западну обалу Републике Ирске на великом америчком морнаричком носачу авиона крајем још прошле недеље, неколико дана пре доласка Бајдена.

Иако је направљен са познатом решетком, фаровима и задњим светлима који се користе на Кадилаковим возилима доступним сваком потрошачу, „Звер“ се не базира ни на једном производном возилу које тренутно силази са производних трака у Детроиту.

Последњи пут када је председничко возило било засновано на аутомобилу који се могао купити у продајном салону било је 2001. године, када је одлазећи председник Бил Клинтон користио јако модификовани државни аутомобил „Кадилак Флитвуд“ набављен 1993. године, заменивши веома прилагођени „Линколн Таун Кар“ који је користио његов претходник Џорџ Буш старији.

Када је Џорџ Буш млађи преузео председничку функцију, у јануару 2001, аутомобил који га је одвео на инаугурацију и возио широм света у наредних осам година није био заснован ни на једном прерађеном аутомобилу за широку употребу, јер је „Кадилак“ престао да прави кола погодна за претварање у председничко возило.

Али док лимузине наредних председника – укључујући Џозефа Бајдена – и даље носе грб „Кадилака“, свака сличност између председничког возила и тих луксузних аутомобила ту се завршава.

За разлику од блиндираних „Ранге Ровер Сентинелс“ или „Јагуар КСЈ“ лимузина које користе британски премијери, Бајденов аутомобил у потпуности је направљен по мери и конструисан према спецификацијама Тајне службе.

Према магазину „Цар анд Дривер“, лимузина са ознаком „Цадиллац“, коју је Бајден почео да користи када је преузео председничку функцију, предата је Тајној служби 2018. године и изграђена је на ГМЦ ТопКицк шасији намењеној за комерцијална возила средњег терета.

Аутомобилски часопис „Road and Track“ описао је возило као „једноставну еволуцију старог модела са актуелнијим дизајном Кадилака, попут лимузине ‘Escalade'“. Више продавница је пријавило да је да је тежина тог возила негде око девет тона.

Тајна служба није одговорила на молбу „Индипендента“ да пружи информације о могућностима аутомобила (они иначе ретко коментаришу председникову заштиту) али оно што се зна о аутомобилу је да се може похвалити импресивним карактеристикама које су намењене заштити путника у свим ситуацијама.

Аутомобил је потпуно оклопљен, а гуме су дизајниране тако да се кретање аутомобила наставља чак и ако сва четири точка приме долазну ватру. Возило има могућност ноћног осматрања и може да избаци димне завесе и нафтне мрље како би збунило сваког ко жели да га прати.

Оклоп „Звери“ састоји се од алуминијума, керамике и челика и може бити дебео и до 20 цм у неким тачкама, пише „Индипендент“.

Danas konstituisanje Skupštine Podgorice

Преузмите андроид апликацију.