Ротквица је нискокалорична намирница, богата водом, вода чини преко 95 одсто њеног састава. Поред тога, садржи и значајну количину витамина Б, витамина Ц и минералних соли.
Ово поврће је познато не само по свом благо зачињеном укусу, већ и по својим фитотерапијским својствима:
- захваљујући својим антиспазмодичним својствима, опушта мишићни и нервни систем
- њено антисептичко дејство, с друге стране, чини је идеалном храном за борбу стварања и раста бактерија
Конзумација ротквице такође пружа прочишћавајући ефекат, посебно на бубрежне, диуретичке и лаксативне нивое, иако у благој мери.
Чак се и астма, бронхитис и кашаљ могу ублажити конзумирањем ротквице у облику инфузије или децокције.
Ротквице су познате још од римског доба по својој способности да подстичу сан.
Ротквице су одличан извор антиоксиданаса као што су катехин, пирогалол, ванилинска киселина и друга бројна једињења фенола.
Њихова највећа предност је висок садржај витамина Ц, што у комбинацији са антиоксидансима има кључну улогу у борби против оксидативног стреса и оштећења ћелија.
Витамин Ц је значајан за наше комплетно здравље, стање имунитета, као и заштиту од инфекција.
Идеално поврће за побољшану функцију и обнављање јетре.
Поред наведених једињења, ротквице садрже индол-3-карбинол и 4-метилтио-3-бутенил-изотиоцијанат. Ради се о веома корисним супстанцама које помажу јетри у детоксикацији и ревитализовању и зарастању после оштћења. Такође, ова једињења помажу бубрезима да ефикације обраде и избаце токсине из организма.
У сваком случају једите их овог Ускрса и овог пролећа што више, не могу да вам нашкоде!
Преузмите андроид апликацију.