Почетна > Свет
Свет

Тајпеј: Преко 70 кинеских авиона и девет бродова прешло линију Тајванског мореуза

Тајванско министарство одбране саопштило је да је 71 кинески авион и девет бродова прешло данас поподне преко средишње линије Тајванског мореуза. Незваничне линије разграничења између Кине и Тајвана. Утренутку када Пекинг изводи вежбе око острва које сматра својом територијом.
Фото: Танјуг/Жарко Скоко

Кинески ратни бродови отпочели су данас тродневне војне вежбе у Тајванском мореузу. Које Пекинг назива упозорењем снагама на Тајвану које се залажу за независност.

Амфибијски десантни бродови испалили су јутрос више артиљеријских пројектила у области залива Луојан. Око 50 километара северозападно од острва Мацу, у близини кинеског копна.

Министарство одбране Тајвана саопштило је раније да су 42 кинеска авиона и осам бродова јутрос прешли средњу линију Тајванског мореуза, јавио је Ројтерс.

Рибарски чамци и огромни теретни бродови крстарили су у близини, избегавајући подручје вежби.

Ратни брод није пловио према острву Мацу, које контролише Тајван. То подручје се сматра првом метом за Пекинг у случају војне ескалације, наводи британска агенција.

Кинеска источна команда, једна од пет команди Народноослободилачке армије која надгледа Источно кинеско море, укључујући Тајвански мореуз, саопштила је да ће вежбе бити спровођене три дана. Као, како је навела, „озбиљно“ упозорење снагама које желе независност Тајвана и како би се заштитио кинеског територијалног интегритета.

Počele trodnevne kineske vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu

 

Преузмите андроид апликацију.