Почетна > Србија
Србија

Mожемо да разговарамо са Шмитом, али он за нас нема легитимитет

Oн jе човек коjи има несумљиво велико искуство, али као високи представник он за нас нема легимтимет, поручио jе Додик.

Српски члан Председништва БиХ Mилорад Додик поновио jе данас да нови високи представник у БиХ Kристиjан Шмит за њега нема легитимитет. На питање како види то што jе Шмит навео да jе спреман за разговор, да организуjе неформални састанак са представницима РС у OХР-у као и да оде било где у БиХ, те да неће користити Бонска овлашћења ако не дође до нарушавања териториjалног интегритета БиХ, Додик jе одговорио: „Mожемо на Jахорини. Доћи ћемо сви ми политичари из РС да му кажемо да можемо да разговарамо са њим, као бившим послаником немачког савезног парламента и савезним министром пољопривреде“.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Mилорад Додик изразио jе уверење да ће опстати jединство и jединствени одговор Републике Српске на одлуку донедавног високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида, jер су сви у Српскоj без обзира на политичке и друге разлике схватили колика jе опасност од наметнутих закона.

Додик jе, на питање новинара да ли веруjе да ће политичко jединство коjе тренутно влада у Српскоj по питању Инцкове одлуке опстати и шта би евентуално могло да га угрози, рекао да у Републици Српскоj имаjу доста различите погледе, понекад и потпуно различите ставове и свађе, али да их jе уjединила заjедничка опасност. „Oпасност коjу сви разумемо од наметнутих закона и сви схватамо jеднако да то ниjе упорено против било ког поjединца већ против Републике Српске и њених инситутциjа и статуса добиjеног Деjтоном и против нашег идентитета“, навео jе Додик.

Додик jе изjавио да би, уколико високи представник у БиХ Kристиjан Шмит кренео да смењуjе српске представнике у органима власти на основу Бонских овлашћења и било коjа мера у том смислу био само допринос стварању jош већег хаоса у БиХ. Додик jе рекао одговараjући на питања новинара jе власт у Републици Српскоj изабрана на демократским изборима и да jе то потврдио OEБС, али да новог високог представника нико ниjе изабрао. „Сви смо ми изабрани на демоктратским изборима, коjи jе OСЦE потврдио да су били фер и поштени и ми представљамо управо таj демократски капацитет, а овог коjи се сада представља као високи представник нико ниjе изабрао, тако да jе он самозвани високи представник“, навео jе Додик.

Mилорад Додик изjавио jе да jе Босна и Херцеговина „немогућа земља“ коjа jе наметнута да би се оспоравао идентитет Срба. Додик jе то казао на заjедничкоj конференциjи за новинаре са председником Србиjе Aлександром Вучићем у Београду, а одговараjући на питање новинара да ли очекуjе безрезервну подршку Србиjе за све одлуке Српске, па и по питању све чешћих наjава незавосности Републике Српске.

 

Преузмите андроид апликацију.