Почетна > Свет
Свет

Нетанијаху: Радимо на смиривању тензија након сукоба у џамији Ал-Акса

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да Израел ради на смиривању ситуације након јутрошњег сукоба полиције и верника у јерусалимској џамији Ал-Акса.
Фото: Танјуг/mir Cohen/Pool Photo via AP

“Израел је посвећен одржавању слободе вероисповести, слободног приступама свим религијама и статусу кво, и неће дозволити насилним екстремистима да то промене“, рекао је Нетанијаху, преноси Ројтерс.

Израелска полиција је рано јутрос напала десетине верника у џамији Ал-Акса у Јерусалиму, према изјавама сведока, палестинских власти и саопштењу полиције.

Полиција је саопштила да је интервенција одговор на раније нереде и да је била приморана да уђе у комплекс, након што су се маскирани екстремисти закључали у џамију са пиротехничким средствима, моткама и камењем.

Инцидент је изазвао протесте широм окупиране Западне обале, а израелска војска је саопштила да је девет ракета испаљено из Газе према Израелу након што су се сирене огласиле у јужним градовима.

Тензије у комплексу џамије Ал-Акса, који Јевреји називају Брдо храма, праћене су насиљем последњих година.

Честе посете и покушаје молитви Јевреја, Палестинци виде као провокацију, а палестинске организације осудиле су најновије нападе Израела на вернике, које су описале као „злочиначке“.

Stoltenberg:Pomoć Kine Rusiji bila bi istorijska greška sa velikim posledicama

Преузмите андроид апликацију.