Почетна > Бизнис
Бизнис

Динарска штедња у јулу премашила 100 милијарди динара

Динарска штедња је у јулу премашила износ од 100 милијарди динара, саопштила је данас Народна банка Србије.
Фото: Градске инфо

Резултати најновије анализе су потврдили да је динарска штедња и даље исплативија од девизне. Како је наведено, динарска штедња је наставила раст и у условима пандемије незапамћених размера.

„Несметани континуирани раст како динарске, тако и девизне штедње, остварен је захваљујући очуваној макроекономској стабилности. Томе су допринеле правовремено донете мере монетарне и фискалне политике с циљем да се ублаже негативни ефекти кризе на грађане и економију у целини. Поверење становништва у домаћу валуту резултирало је бржим растом динарске штедње у односу на девизну штедњу, већ девету годину заредом“, кажу у НБС.

Динарска штедња је у претходних девет година повећана готово шест пута, што је раст од чак 81 милијарду динара и половином 2021. године достигла је 99 милијарди.

Нарочито интензиван раст остварен је у последње три године када је ова штедња повећана за више од 45 милијарди динара, што је готово половина укупног раста.

У истом периоду и девизна штедња бележи раст, иако нешто умеренији у поређењу са динарском штедњом – са осам милијарди евра (911 милијарди динара) с краја јуна 2012. године повећана је на 12 милијарди евра (1.425 милијарди динара) на крају јуна 2021. године.

 

Преузмите андроид апликацију.