Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто треба да једемо барена јаја сваки дан

Јаја су саставни део многих јела, а врло често их многи једу за доручак или ужину.
Фото: Pixabay/Myriams-Fotos

Најпогоднија опција за ужину је кувано јаје.

Било да их поједете као ужину са мало соли и млевеног црног бибера или направите корак даље и претворите их у тврдо кувана јаја, имаћете не само укусан, већ и здрав оброк јер су јаја једно од најбогатији извори одређене хранљиве материје зване холин.

Нека истраживања сугеришу да људи не конзумирају довољно хране која садржи холин, упркос томе што је есенцијални нутријент.

Холин чини низ позитивних ствари за тело, од синтезе ДНК и регулисања експресије гена до стварања неуротрансмитера познатог као ацетилхолин, који је неопходан за расположење, памћење, контролу мишића и друге функције нервног система.

Холин такође помаже у уклањању штетног ЛДЛ холестерола из тела, јер помаже у стварању супстанце која разлаже холестерол у јетри.

Недостатак холина у исхрани може потенцијално узроковати накупљање ЛДЛ-а у овом органу.

Према УСДА-овом ФоодДата Централу, једно велико тврдо кувано јаје садржи 147 милиграма холина, што га чини другим најбогатијим извором хранљивих материја.

Национални институт за здравље каже да је просечном одраслом мушкарцу потребно око 402 милиграма холина дневно, док је женама потребно око 278 милиграма.

Поред холина, тврдо кувана јаја су добар извор протеина и витамина за мушкарце, укључујући А, Д, Е, К и неколико витамина Б.

Oslobodite se lako lošeg zadaha od belog luka

Преузмите андроид апликацију.