Discover The ultimate selection of bongs at our Online store, where quality meets affordability. with our extensive range of Shishas, Tabak, and Zubehör, You can elevate your smoking experience like never before. Each product is carefully curated to ensure You find exactly What You need. Shop now at our shishastores and enjoy fast shipping and exceptional customer service that puts your satisfaction first.

Да ли знате које је уље најбоље за пржење хране? | Градске инфо
Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате које је уље најбоље за пржење хране?

Често се питамо које уље је најприкладније за употребу у кухињи када је у питању пржење, начин кувања који није претерано здрав, али је изузетно укусан.
Фото: Pixabay/Hans

Одговор долази директно од научника и не оставља места сумњи: најбоље уље за пржење, супротно клишеима, јесте маслиново уље.

У ствари, маслиново уље је биљна маст са веома високом тачком дима (око 240°) која је добра за лагано и тешко пржење.

Истраживање под називом „Праћење карактеристика квалитета и стабилности и састава масних киселина рафинисаних маслинових уља и уља из семенки током вишекратног пржења у тигању и дубоког пржења“ анализирало је понашање различитих уља и показало да је маслиново уље најбоље за ову врсту кувања.

Разлог је врло једноставан: маслиново уље боље подноси високе температуре које се достижу током пржења, што омогућава здравију припрему хране.

Научници су објаснили како различита уља, која поседују вишеструка физичка, хемијска и нутритивна својства, реагују на различите начине када се загреју и понекад то може довести до стварања нових једињења штетних по људско здравље.

Штавише, нова једињења добијена лож-уљем способна су да драстично смање нутритивну вредност хране.

Циљ спроведеног истраживања је стога био да се открије које уље је успело да задржи своја својства готово нетакнута чак и на високим температурама и после вишекратне употребе.

Испитана су четири различита уља:
  • маслиново уље
  • кукурузно уље
  • сојино уље
  • сунцокретово уље

Сва уља су загрејана на веома високим температурама (160°-180°) и поново коришћена десетак пута. Овај тест је показао да једино уље које може да одржи висок квалитет чак и под овим условима јесте маслиново, које је показало већу стабилност и отпорност на топлоту и оксидативно пропадање. Остала уља имала су лошије резултате, посебно сунцокретово, које се показало најнепогоднијим за пржење.

Ove stvari nikako ne smete držati u kupatilu

Преузмите андроид апликацију.