Почетна > Свет
Свет

Запаљена зграда градске управе у Бордоу, у Паризу полиција бацала шок бомбе

Зграда градске скупштине запаљена је у Бордоу, а у Паризу је полиција испалила сузавац и ухапсила више десетина особа током протеста који се одржавају широм Француске због планираних реформи пензионог система и подизања старосне границе за одлазак у пензију.
Фото: Танјуг/AP/Lewis Joly

Јуче је изгорео улаз у градску кућу у Бордоу на југозападу Француске након целодневних протеста и сукоба, преноси БиБиСИ.

За сада није познато ко је одговоран за пожар који су ватрогасци брзо угасили.

Полиција је у Паризу бацила сузавац и шок бомбе на групу анархиста из „Црног блока“ који су током протеста разбијали излоге, преноси Ројтерс.

Министар унутрашњих послова Џералд Дарманин саопштио је да је на протестима 149 полицајаца повређено, као и десетине демонстраната, а 172 особе су ухапшене широм земље, од тога 33 у Паризу.

На протесте у Француској, због најављене реформе која подиже старосну границу за пензонисање са 62 на 64 године, изашло је јуче више од милион људи, а према подацима министарства унутрашњих послова у Паризу се окупило готово 120.000 демонстраната.

Синдикат ЦГТ је саопштио да је 3.5 милиона људи протестовало у четвртак, што је једнако претходном рекорду од 7. марта.

Протести су изазвали прекиде у железничком саобраћају, као и у раду рафинерија нафте, а јуче су рад прекинули и наставници и запослени на аеродрому Шарл де Гол.

Протеста је било и у Нанту, Руану и Рену, наводи БиБиСи.

До сада је било девет дана протеста од јануара, а синдикати су позвали на наставак следећег уторка, који би се поклопили са најављеном званичном посетом британског краља Чарлса III земљи.

Slike lažnih hapšenja Donalda Trampa šire se društvenim medijima

Преузмите андроид апликацију.