Почетна > Свет
Свет

САД достигле јулски циљ од 70% вакцинисаних

Најмање 70% одраслих у САД-у примило је барем једну вакцине против Ковида-19, објавила је у понедељак Бела кућа, достигавши циљ за који се Џо Бајден првобитно надао да ће га постићи до 4. јула.
Фото: PrtSc/CNBC/YouTube

Администрација је ту вест објавила у твиту који је назван „понедељак прекретница“ од Сајруса Шапхара, владиног директора за ковид-19 статистику, који је рекао да је седмодневни просек људи од 320 000 који су примили прву дозу, највећи од празника Дана независности.

Здравствени и владини званичници последњих дана су оживљавање коронавируса окарактерисали као „пандемију невакцинисаних“, истичући да су најзаступљенија подручја у земљи она са нижом стопом вакцинације од просека, а скоро сва хоспитализација и смртност су сада међу они који одбијају вакцинацију.

“Заједнице које су потпуно вакцинисане генерално добро напредују“, рекла је др Рошел Валенски, директорка Центра за контролу и превенцију болести, напомињући да су инфекције код вакцинисаних људи ретке.

Валенски је на брифингу тима за коронавирус у Белој кући у понедељак рекла: “Иако очајнички желимо да завршимо са овом пандемијом, Ковид-19 очигледно није готов с нама, па наша битка мора потрајати мало дуже.“

САД бележе у просеку 72 000 нових случајева заразе дневно, што је више од скока прошлог лета, када су се вакцине још увек развијале, а нови дневни случајеви достизали 68 700. Број случајева је и даље много нижи од врхунца пандемије почетком јануара 2021. године, који је бележио више од 250 000 нових случајева дневно.

 

Преузмите андроид апликацију.