Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da vratite požutelim predmetima stari sjaj?

Verovatno u svom domu imate požutelu plastiku koja vam „upada u oči“, a ne možete da joj vratite prvobitnu belu boju.
Foto: Pixabay/Squirrel_photos

Međutim, sa ovim proizvodima ćete uspeti. Korišćenjem izbeljivača, sode bikarbone, peroksida i alkoholnog sirćeta, rešićete se požutele plastike u svom domu.

Čišćenje izbeljivačem

Jedan od najčešćih načina za čišćenje požutele plastike je izbeljivač. Za ovu metodu su vam potrebni: izbeljivač, činija i rukavice. Napunite posudu mešavinom vode i izbeljivača 8:1. Stavite rukavice. Umočite plastiku u izbeljivač. Ostavite dok ponovo ne pobele. Uklonite iz rastvora. Operite blagim sapunom i isperite. Ako ne možete da stavite plastiku u umivaonik, namočite krpu u rastvor i nanesite je na plastiku, ostavite je dok ne pobeli, a zatim je očistite.

Kako očistiti požutelu plastiku vodonik peroksidom

Niste ljubitelj izbeljivača? Isti rezultat možete dobiti i sa vodonik peroksidom. Ova metoda deluje izuzetno dobro za čišćenje prozirnih kućišta za mobilne telefone. Za ovaj način čišćenja potrebni su vam: vodonik peroksid i posuda. Sipajte čisti peroksid u posudu, a zatim stavite plastiku u posudu. Ostavite plastiku da se natopi sunčevom svetlošću dok žutilo ne nestane. Zatim isperite plastiku.

Uklonite požutele mrlje sodom bikarbonom

Umočite jedan kraj krpe u vodu, zatim u sodu bikarbonu i laganim kružnim pokretima istrljajte površinu kojoj želite da vratite stari sjaj. Posle minut, dva trljanja trebalo bi da vidite rezultate. Sodu možete rastvoriti i u malo vode i pokušati da istrljate sve površine koje su prljave i koje su požutele.

Otklonite žutilo na plastici pomoću sirćeta

Požutelu plastiku možete vratiti u prvobitnu belu boju pomoću sirćeta. U ovom poduhvatu dobro je koristiti mešavinu alkoholnog sirćeta u kombinaciji sa vodom. Pomešajte malo sirćeta u posudi sa vodom i poprskajte rastvor na površine koje želite da očistite. Ostavite da deluje, a zatim očistite površinu vlažnom krpom.

Cink pasta: Zašto je morate imati u svom ormariću?

 

Preuzmite android aplikaciju.