Почетна > Свет
Свет

Бајден: Они који су довели до колапса банака ће одговарати

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да је амерички финансијски систем на чврстим основама, и обећао да оне који су довели до колапса две банке сматра одговорнима, и рекавши да ће подстаћи Конгрес да ојача регулацију банкарског система.
Фото: Танјуг/AP Evan Vucci, Pool

“Американци могу да верују да је банкарски систем безбедан. Ваша средства ће бити тамо када вам затребају“, рекао је Бајден данас у Белој кући након што су колапс банке Силицијумске долине и банке Сигначер изазвале стрепњу од потпуне банкарске кризе, преноси Блумберг.

Председник САД је навео да сви клијенти који су имали средства у обе банке могу “бити сигурни да ће бити заштићени и да ће од данас имати приступ свом новцу“.

Додао је да порески обвезници неће сносити губитке, да ће тражити од Конгреса да ојача банкарске прописе и да ће они који су довели до колапса банака одговарати.

Он је рекао да инвеститори неће бити заштићени.

“Они су свесно ризиковали и када се ризик не исплати инвеститори губе новац. Тако функционише капитализам“, рекао је Бајден.

Најава Федералних резерви и Федералне корпорације за осигурање депозита дошла је пред крај викенда током којег је дошло до колапса Сигначер банке са седиштем у Њујорку, заједно са повећаном забринутошћу због ефеката преливања од СВБ-а и Сигначера на друге регионалне зајмодавце и ширу привреду, преноси Блумберг.

Републиканци су оценили да Бајден овим потезима подстиче инфлацију, док су неки на левици, како се наводи, довели у питање темпо повећања каматних стопа Федералних резерви.

Финансијска криза би представљала велики изазов за Бајдена уочи покретања његове предизборне кампање за изборе 2024.

Си планира телефонски разговор са Зеленским после сусрета са Путином

Преузмите андроид апликацију.