Početna > Život i stil
Život i stil

Razlozi zašto biste trebali da plaćate karticom umesto gotovinom

Mnogi i dalje plaćaju gotovinom, a ne karticom. Iako nije loša ideja da imate nekoliko novčanica u novčaniku, tehnologija je promenila način na koji trošimo novac, pa je plaćanje karticama možda bolja opcija od plaćanja gotovinom.
Foto: Pixabay/stevepb

Finansijski stručnjaci naveli su nekoliko razloga zašto je bolje plaćati karticom umesto gotovinom. 

Lakše praćenje potrošnje

Plaćanje gotovinom može vam pomoći da smanjite prekomernu potrošnju. Ali dok prikupljanje računa može delovati kao podsetnik na šta ste potrošili novac, svakako je lakše pratiti stanje na računu i potrošnju putem mobilne aplikacije ili onlajn bankarstva. Možete lakše pratiti svoju potrošnju ako plaćate karticom jer je vaša istorija transakcija poput knjige. Koristite više naloga za praćenje troškova i koristite posebnu karticu za upravljanje određenom grupom troškova. Ovo vam daje uvid u to da li ste već pokrili taj trošak, koliko ste potrošili i kakvo je stanje vašeg budžeta.

Gotovina može biti rizična

Verovatno ste se u nekom trenutku zatekli u strahu da ćete izgubiti novčanik ili tašnu. Nažalost, stručnjaci kažu da je strah od gubitka novca duboko ukorenjen sa razlogom. Nošenje gotovine nije odlična odluka jer ste tada izloženi gubitku novca, krađi ili prevari koju biste inače izbegli sa karticom. Ako izgubite svoj novac, nemate načina da ga vratite. Zaista, male su šanse da ćete ikada ponovo videti svoj ukradeni ili izgubljeni novac. Možete podneti prijavu o krađi policiji, ali čak ni to ne garantuje da ćete ikada ponovo videti novac. S druge strane, u slučaju krađe ili gubitka kartice, možete je odmah otkazati i izbeći troškove.

Karticama možete plaćati i onlajn

Nove tehnologije nam omogućavaju da kupujemo iz udobnosti sopstvenog kauča ili kreveta. Ali u takvim slučajevima, ako želite odmah da platite porudžbinu, potrebna vam je kartica. Ne možete trošiti gotovinu na mreži. Možete koristiti debitne i kreditne kartice, zajedno sa drugim digitalnim metodama plaćanja, kao sredstvo plaćanja bilo gde na mreži sve dok imate pristup internetu. Ovo vam daje mnogo više fleksibilnosti prilikom plaćanja robe i usluga.

Činjenice o vremenu koje zanemarujemo

Preuzmite android aplikaciju.