Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Трикови за ефикасније и брже кување које штеди време и струју у кухињи

Да бисте загрејали већи лонац или тигањ, потребно вам је више времена него за мање посуђе. Осим тога, често се топлота не распоређује равномерно на већу шерпу или шерпу, што додатно продужава процес термичке обраде намирница.
Фото: Pixabay/Pexels

Да бисте скували укусно јело, не морате трошити пуно времена. Уз добру организацију и неколико трикова, могуће је припремити храну за минимално време и без превише проблема. 

Доносимо вам неколико савета за ефикасније и брже кување које штеди време (и струју) у кухињи.
Користите мањи тигањ или лонац

Ако за кување хране користите велики лонац или тигањ, вероватно губите време у кухињи. Да бисте загрејали већи лонац или тигањ, потребно вам је више времена него за мање посуђе. Осим тога, често се топлота не распоређује равномерно на већу шерпу или шерпу, што додатно продужава процес термичке обраде намирница. Наравно, ово правило важи само у случајевима када припремате мање количине хране. Ако кувате „за војску“, изаберите одговарајућа јела за свој кулинарски задатак.

Покријте лонац или тигањ

Ако желите да брже кувате супу, чорбицу или неко слично јело кашиком, покријте шерпу у којој кувате. Не само да ћете убрзати процес кувања, већ ћете и смањити количину електричне енергије коју ћете користити. Ако желите да будете још ефикаснији и бржи, загрејте воду за, на пример, тестенину у котлићу. Затим у празан загрејани лонац на шпорету сипајте загрејану воду и наставите процес кувања тестенине на уобичајен начин.

Оштрите ножеве

Гуљење и сецкање поврћа може се претворити у полусатну авантуру ако покушате да обавите задатак тупим ножем. Квалитетан и наоштрен нож ће вам омогућити да брже и прецизније исечете храну на жељене комаде. Увек је пожељно исећи храну на комаде приближно исте величине како би се термички обрадили за исто време. Ако нисте добри са ножем, уложите у пар кухињских маказа. Лакше је сецкати зачинско биље кухињским маказама, а процес је толико једноставан да мирисне зачине можете ставити директно у шерпу или на тањир – а да не морате да прљате кухињску даску.

Експрес лонац

Пасуљ је најфинији када га сами кувамо од сувог пасуља. Најбрже се кува суви пасуљ уз помоћ експрес лонца. Експрес лонац ће скратити припрему било ког јела – од пуњених паприка до пилећих супа. Ако немате експрес лонац, махунарке као што је пасуљ морате потопити ноћ пре топлотне обраде. Ако желите да значајно скратите време намакања и кувања, додајте мало соде бикарбоне у пасуљ, што ће олакшати и убрзати овај процес.

Месо собне температуре

Увек држите свеже месо и јаја у фрижидеру, осим непосредно пре него што планирате да их технички прерадите. Одреске је довољно извадити из фрижидера 20-ак минута пре печења да достигну собну температуру. Не само да ће се месо собне температуре кувати брже и равномерније, већ ће бити и укусније.

Da li je gazirana voda loša za naše zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.