Директор Студентског центра Нови Сад Зоран Мартиновић, председник Студентског парламента Љубиша Билић, студент проректор Дамјан Вакањац и представници студентских организација, обишли су данас Велику студентску мензу у Новом Саду где су са студентима разговарали о проширењу јеловника које је уведено поводом ускршњег поста, као и о квалитету и избору јела која се налазе на менију током целе године и позвали студенте да доставе своје предлоге како да услуга у мензи буде још боља.
Мартиновић је истакао да је Студентски центар отворен за све предлоге и сугестије студената, а председник Студентског парламента Билић, студент продекан Вакањац и представници студентских организација истакли су да нису добили ниједну званичну притужбу од студената на квалитет хране, али су позвали су студенте да им се, као легитимним представницима свих студената Универзитата у Новом Саду, обрате са предлозима и идејама о томе како додатно унапредити услуге студентског стандарда.
Мартиновић је информисао представнике студентских организација да се Велика менза састоји од два ресторана, у приземљу и на првом спрату, у којима има места за истовремено послуживање 648 људи.
– Велика менза Студентског центра Нови Сад има капацитет да припреми и сервира 10.000 оброка дневно. У приземљу има места за истовремено послуживање 400 студената, а на првом спрату има места за послужење још 248 оброка истовремено.
На оба спрата се служи храна истог квалитета. Од марта прошле године ради и ресторан у приземљу Спенса, са 52 места, у ком од 11 до 14.30 може да се послужи 500 порција ручка. У мензи се сваког дана послужи 600 порција доручка, 3.500 ручка и 2.000 пороција вечере – рекао је Мартиновић.
Кухиња Студентског центра „Нови Сад“ је једна од најбоље опремљених у целој Србији. У две смене, од 5.30 ујутру до 21 сат увече, сваког дана 110 људи, припрема и послужи 6.500 порција хране.
Мартиновић је представнике студената информисао да се тендер за набавку намирница спроводи једном у три године, да нормативе за исхрану и цену коришћења мензе прописује Министарство образовања, и да се храна припрема у складу са строгим критеријумима и рецептурама, чији квалитет врши Институт за јавно здравље Војводине и надлежне инспекције.
– Храна коју припремамо за наше студенте је врло квалитетна и разноврсна. На студентском менију нађе се више од 300 тона, најквалитетнијег меса, рибе, воћа и поврћа. Сваког дана послужујемо три врсте воћа, а уз ручак је обавезан десерт, а уторком и четвртом, десерт се служи и после вечере. Такође, средом и петком се на јеловнику налази више посних јела, а за све велике постове јеловник се проширује значајним бројем посних јела и намирница. Јеловник је врло разноврстан и избалансиран, прилагођен је потребама свих група корисника, укључујући и вегетаријанце. Уједно, за студенте са посебним прехрамбеним потребама припремамо и један број дијеталних оброка, који су прилагођени њиховим захтевима – рекао је Мартиновић.
У осам студентских домова у Новом Саду станује 2.653 студената, а услуге студентске мензе користи 10.000 абонената, који похађају наставу на једном од 14 факултета Универзитета у Новом Саду.
Преузмите андроид апликацију.