Početna > Život i stil
Život i stil

Šta da radite kada vam mobilni telefon padne u vodu?

Kad mobilni telefon upadne u vodu ili na neki drugi način uđe neka tečnost ili vlaga u njega, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi.
Foto: Pixabay/Bru-nO

Najčešći slučaj je onaj „fatalni” trenutak kada naš pametni telefon napravi trostruki salto i dođe u kontakt sa vodom, sačuvali smo ga za nekoliko sekundi i pokušavamo da ublažimo posledice, ali možda je već kasno.

U ovoj situaciji postoji mnogo „kućnih lekova“.

Prva stvar koja pada na pamet je široko rasprostranjena praksa stavljanja mobilnih telefona u činiju sa pirinčem kako bi apsorbovali vlagu. Ovaj trik ima mnogo „sledbenika“, ali i veliki broj onih koji ga napadaju. Oni koji su uspeli u triku smatraju ga najboljim rešenjem, ali oni koji nisu uspeli da „ožive” svoj uređaj ovom metodom rugaju se njegovoj efikasnosti.

Stručnjaci za tehnologiju savetuju da to ne radite, jer veruju da, uprkos upijajućoj moći pirinča, skrob koji oslobađa može da ošteti uređaj. Obaveze proizvođača uključuju izlaganje direktnoj toploti, kao što su sušači ili radijatori, ili okretanje uređaja „naopako“ da bi se ispustila voda.

Stručnjaci se slažu sa preporukom da se uređaj odmah isključi i, ako je moguće, izvadi bateriju.

Najveća šteta koju voda nanosi uređajima leži u njenoj visokoj reaktivnosti na metale od kojih su napravljeni, što dovodi do korozije i naknadnog kratkog spoja ili loma pojedinih delova.

Pored toga, visoke koncentracije soli i hlora u bazenima ili moru mogu povećati koroziju. Tokom letnje sezone, voda nije jedini neprijatelj uređaja. Pesak može biti još jedna opasnost na koju treba paziti, jer može ući u priključak za punjenje ili zvučnike. Preporuke u ovom slučaju idu od upotrebe četkice za zube sa mekim vlaknima, ili korišćenja čačkalice ili igle, ali uz veliki oprez, jer zrnca peska mogu završiti na „dnu“ uređaja.

Šta se dešava kada stavite kuglicu aluminijumske folije u mašinu za pranje veša?

Preuzmite android aplikaciju.