Početna > Indeks

Aktuelno Indeks Novi Sad

Studenti sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu napravili najlepši most od špageta

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), u periodu od 03. do 06. marta 2023. godine, održana je peta međunarodna manifestacija „Gradimo mostove znanja“.
most
Foto: Gradske info

Na ovoj menifestaciji učešće su uzeli studenti građevinarstva i arhitekture sa 24 univerziteta u zemlji i regionu.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovali su studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije, a po prvi put učešće su uzeli i studenti iz Bugarske i Mađarske.

Studenti su se takmičili u izradi maketa mostova, koje su pravili od špageta i to u dve kategorije:

  • studenti građevinarstva su se takmičili u kategoriji izdrživosti mostova,
  • a studenti arhitekture u kategoriji estetike mostova.
Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi domaćina takmičenja, koja je postigla rekordan rezultat. Pobednički most je izdržao opterećenje od 153,8 kilograma.

Drugo mesto je takođe, pripalo studentima sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Studenti sa Fakulteta tehničkih nauka u ovoj kategoriji osvojili su treće mesto.

Pobednički tim sa Fakuleta tehničkih nauka iz Novog Sada Isidora Ratajac, Elena Ogrizović, Anđela Živković osvojio je prvo mesto u kategoriji estetike mostova, njihov most od špagete proglašen je za najlepši na ovogodišnjem takmičenju.
most
Foto: Gradske info

Drugo i treće mesto u ovoj kategoriji pripalo je studentima sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru i studentima sa univerziteta iz Niša.

Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije.

Najbolja ekipa na ovom takmičenju osvojila je nagradu u iznosu od 500 evra, drugoplasirani tim 400, a trećeplasirani tim nagradu u iznosu od 300 evra.

Organizator ovog takmičenja je Studentski parlament Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Pitali smo studente: Zašto ste upisali Fakultet tehničkih nauka? (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.