Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Свет се неће зауставити ако кажете „не“: Научите да одбијете друге и поставите јасне границе

А људи ће увек покушати да пређу линију.
Фото: Pixabay/Free-Photos

Вежбајте да говорите реч „не“ док сте код куће у познатом окружењу, па ће вам бити лакше да је изговорите када то заиста буде требало да кажете. Битно је освестити да су и ваше потребе битне и да је у реду рећи „не“.

Људи су васпитани тако да на све одговарају с „да“, јер је то ствар пристојности или како би задржали мир у кући. Имајте на уму да се свет неће завршити ако ви кажете „не“, то је заправо само реч којом размењујете информације, истакла је клиничка психолошкиња Џејн Макартни.

Ако их неко улови на препад, велики број људи у паници одговара потврдно на свако питање које му се постави. Уместо тога купите време и питајте саговорника можете ли му се са одговором јавити касније. Ако и даље наваљује, реците да треба да прегледате свој распоред или да једноставно немате времена, саветује Макартни.

Процените ситуацију

Замоли ли вас неко за услугу, процените имате ли времена за то. Иако треба да помажете породици и пријатељима, понекад можете и своје потребе ставити на прво место. Немојте допустити да вас искоришћавају, пише „Daily Mail“.

Будите пристојни

Ако немате времена да некоме учините услугу, реците му то на пристојан начин. Насмејте се и једноставним, али одлучним тоном објасните да им нисте у могућности да им помогнете. Пристојно објашњење неће звучати увредљиво, а уосталом рећи некоме „не“ не значи бити безобразан, објаснила је Макартни.

Реците да немате времена овај пут или да већ имате нешто договорено, али немојте звучати као да се правдате. Што више објашњавате или се правдате, то ће се људи који су вас замолили за услугу трудити да промене ваше мишљење.

Фото:Pixabay/Foundry
Пракса чини мајстора

Ако вас плаши реч „не“, почните је изговарати у неважним ситуацијама како бисте се лакше навикли па кад се нађете у озбиљнијој ситуацији, нећете с тим имати проблема.

Прави пријатељи узвраћају услуге

Прави пријатељи вас неће искористити, међутим, неки људи опет изнова траже услуге, али их не враћају. Ако вас окружују управо такви, не треба да прекинете пријатељство, већ се једноставно удаљите.

Немојте допустити да вас малтретирају

Ако вас колега с посла стално моли за помоћ, тако да ви не стигнете да обавите свој део посла јер сте затрпани његовим, дајте му до знања да имате и превише свог посла. Ако имате потребу да му објасните зашто сте га одбили, будите кратки и никако се немојте извињавати. Поставите границе и не одустајте од њих.

Фото: Pixabay/ottawagraphics
Будите искрени

Одбити позив на састанак може бити толико непријатно, да га велики број ипак прихвати јер се боји да ће повредити нечија осећања. Најбољи начин да избегнете непријатности јесте да будете искрени и одлучни, ако кажете да желите да будете само пријатељи, имајте на уму да се и с пријатељима треба дружити. Реците да вас не занима на такав начин како бисте избегли проблеме касније, саветује Макартни.

 

Преузмите андроид апликацију.