Почетна > Свет
Свет

Нетанијаху: Смотричова изјава о „брисању“ палестинског села неприкладна

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је позив екстремно десничарског израелског министра финансија Безалела Смотрича да се једно палестинско село „избрише“, био неприкладан.
нетанијаху
Фото: Танјуг/mir Cohen/Pool Photo via AP

Нетанијаху је на тај начин покушао да ублажи негодовање међународне заједнице због те Смотричове изјаве, пренео је Ројтерс.

Нетанијаху је такође одбио критику министра финансија коју су упутили светски званичници, оптужујући стране силе да се не залажу за смањење насиља палестинских милитаната који су 26. фебруара убили двојицу браће Израелаца у селу Хувара на окупираној Западној обали што је изазвало протесте и насиље насељеника.

„Још чекам да чујем осуду од палестинске власти за убиство браће Јанив“, написао је Нетанијаху на Твитеру, напомињући да Израел очекује од међународне заједнице да инсистира да палестинска управа осуди тај напад.

Нетанијаху је истакао да међународна заједница не само да није то урадила, већ да наставља да затвара очи пред, како је рекао, дивљим хушкањем палестинске управе.

Смотрич је прошле седмице рекао да „треба избрисати Хувару“.

Амерички Стејт департмент оценио је да је Смотричова изјава неодговорна и, како је наведено „одвратна“ и позвао Нетанијахуа да је одбаци.

Високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк рекао је да је Смотрич својом изјавом подстакао на насиље Смотрич је понудио оставку у суботу, признао је да је погрешио, али без извињења.

Смотрич би требало да се појави на састанку Развојне корпорације за Израел 12. марта на којем је најављено учешће високог члана америчког Стејт департмента.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс написао је у четвртак на Твитеру да САД осуђују палестинско подстицање на насиље, као и провокативне изјаве министра Смотрича које такође подстичу на насиље.

„Императив је да Палестинци и Израелци раде заједно на успостављању мира.“, навео је Прајс.

Браћа убијена у Хувари била су из оближњег јеврејског насеља на окупираној Западној обали, а неколико сати после тог убиства насељеници су се побунили у Хувари и тада је убијен један Палестинац, док је на десетине повређено, а куће и аутомобили су запаљени.

Израел је ухапсио 10 осумњичених за нереде.

Најмање 62 Палестинца, укључујући милитанте и цивиле, убијени су од почетка ове године, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Израел је саопштио да је у истом периоду у палестинским нападима погинуло 13 Израелаца и једна турискиња из Украјине.

Čavušoglu: Turska se angažuje za produženje sporazuma o izvozu žita

Преузмите андроид апликацију.