Најновија студија, објављена у научном часопису „Нејчр медисин“ („Nature Medicine“) установила је везу између високог нивоа заслађивача еритритола у крви и повећаног ризика од срчаних обољења, појаве крвних угрушака и инфаркта.
„Ризик није занемарљив“, саопштио је вођа ове студије, доктор Стенли Хејзен, директор Центра за кардиоваскуларну дијагностику и превенцију у Кливленду, преноси Си-Ен-Ен.
Хејзен је рекао да и производи за дијабетичаре, који се продају као наводно здрава храна, имају у себи много потенцијално опасног еритриола.
Констатовао је да је ова супстанца несумњиво штетна и да медицина мора „под хитно“ да се посвети даљем истраживању еритритола.
Савет за контролу калорија, организација која заступа интересе произвођача нискокалоричних напитака и хране, оградила се од резултата ове студије, тврдећи да су они у супротности са свим досадашњим научним истраживањима.
„Учесници ове студије су већ имали повишен ризик од кардиоваскуларних обољења, тако да њене закључке није могуће применити на општу популацију“. саопштио је извршни директор Савета за контролу калорија Роберт Ренкин.
Еритриол се у природи налази у воћу и ферментисаним намирницама, током производње се често додаје и наводно „природној“ стевији.
Da li smanjenje unosa kalorija može da utiče na usporavanje procesa starenja kod ljudi?
Преузмите андроид апликацију.