Почетна > Србија
Србија

РЦ Нови Сад: Здравствено стање озиме пшенице и јечма

На подручју деловања РЦ Нови Сад усеви пшенице се у зависности од времена сетве налазе у фази од 3 до 5 стабала видљиво (ББЦХ 23-25), док се усеви јечма налазе у фази од 5 до 7 стабала видљиво (ББЦХ 25-27).
Фото: Градске инфо

У односу на резултате визуелних прегледа са почетка фебруара када смо извештавали о здравственом стању усева пшенице и јечма, дошло је до значајног повећања процента нападнутих биљака најзначајнијим патогенима листа као последица изузетно повољних услова током ове зиме.

У усевима пшенице региструје се присуство симптома сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici), где се на појединим парцелама број инфестираних биљака креће и до 50%. Присуство симптома пепелнице жита (Erysiphe graminis) се значајно повећало, и сада се на појединим парцелама број инфестираних биљака креће и до 54%. Симптоми проузроковача рђе (Puccinia spp.) су на прегледаним парцелама присутни на до 4% биљака.

Визуелним прегледом усева јечма регистровано је присуство симптома пепелнице жита (Erysiphe graminis) и мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophpra teres) у изузетно високим процентима напада. На појединим локалитетима проценат нападнутих биљака од наведених патогена креће се до 100%.

Овакво стање на парцелама под озимим стрним житима изискује посебан опрез код произвођача јер се са изузетно високим инфективним потенцијалом улази у наставак сезоне и осетљиву фенофазу влатања.

РЦ Нови Сад наставља са праћењем и редовним извештавањем о штетним организмима у усевима стрних жита.

RC Sombor: Prisustvo grinja u zasadima leske (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.