Početna > Indeks
Indeks Svet

Evo koji su univerziteti najbolji na svetu na Šangajskoj listi (FOTO)

Šangajska lista ARWU (The Academic Ranking of Word Universities) predstavlja jedan od najrelevantnijih rejtinga univerziteta širom sveta. Iako je neformalnog karaktera, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.
Foto: WikimediaComonns/Michael Pihulic

Ovu listu publikuje Šangajski Univerzitet Cao Tun u kome se vrši globalno rangiranje Univerziteta. Rangiranje se vrši od 2003. godine i svake godine se ažurira. Od 2009, rangiranje publikuje Shanghai Ranking Consultancy.

Lista upoređuje 1.200 visokoškolskih institucija širom sveta prema formuli koja obuhvat alumni dobitnike Nobelove nagrade, nastavnike i istraživače dobitnike Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika i istraživača u okviru odredene naučne oblasti.

Takođe, obuhvata i broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science&Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, kao i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Od prvih pet mesta sa ove liste,  jedno je zauzeo univerzitet iz Velike Britanije, a četiri su univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država.
Harvard University

Privatni univerzitet smešten u  gradu Cambridge u saveznoj državi Massachusetts, Sjedinjene Američke Države. Jedan je od osam univerziteta koji čine elitni Ivy League (obuhvata 8 najprestižnijih privatnih univerziteta u severnoistočnoj SAD).

Osnovan je 1936. godine, a nazvan je po svešteniku Džonu Harvardu i predstavlja najstariju akademsku instituciju. Najstariji je univerzitet u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan je od najprestižnijih američkih univerziteta.

Univerzitet se sastoji od deset akademskih fakulteta i Radcliffe Institute za napredne studije, a broji oko 20.000 aktivnih studenata.

Na Šangajskoj listi zauzima prvo mesto.

šangajskoj
Foto: WikimediaComonns/David Adam Kess
Leland Stanford Junior University

Privatni je univerzitet smešten u gradu Stanford, u saveznoj državi California u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznat je po svom ugledu u svetskoj akademskoj zajednici, ali i po neposrednoj blizini Silicijumske doline (središte najsavremenije industrije u San Francisku).

Osnovan je 1885. godine od strane tadašnjeg guvernera Kalifornije Lilijana Stenforda, a prvi studenti su upisani 1891. godine. Univerzitet se sastoji od tri tradicionalne škole koje u svom sastavu okupljaju 40 akademskih odeljenja iz oblasti prava, medicine, obrazovanja i biznisa.

Na univerzitetu studira više od 17.000 studenata.

Na Šangajskoj listi zauzima drugo mesto.

šangajskoj
Foto: WikimediaComonns/King of Hearts
Massachusetts Institute of Technology

Privatni istraživački univerzitet u Kembridžu u američkoj državi Masačusets. MIT je osnovao Vilijam Barton Rodžers 1861. kao prirodnu podršku nagloj industrijalizaciji SAD. MIT se sastoji iz pet škola i jednog koledža sa 32 akademska odseka. Rad univerziteta se bazira na naučnom i tehničkom istraživanju.

Na univerzitetu studira više od 11.000 studenata, od čega je jedna trećina internacionalnih, koji dolaze iz 154 različite zemlje.

Količina novca koju MIT dobija i troši na naučna istraživanja je među najvećima od svih univerziteta u SAD, a među studentima su najpopularniji programi inženjerstva i računarstva.

Na Šangajskoj listi zauzima treće mesto.

šangajskoj
Foto: WikimediaComonns/Mys 721tx
University of Cambridge

Državni univerzitet u gradu Cambridge u istočnoj Engleskoj i drugi je najstariji anglofonski univerzitet na svetu koji radi neprekidno od osnivanja. Osnovan je 1209. godine od strane nekoliko učenih ljudi tog vremena, zbog sukoba sa stanovnicima Oxford-a.

Univerziteti Oxford Cambridge su vremenom postali značajan deo britanske kulture i istorije. Vekovima se među njima razvijao rivalitet, a najpoznatija i najstarija je veslačka regata, trka između ova dva univerziteta, koja je održana prvi put 1829. godine, a od 1856. godine se održava neprekidno.

Zanimljiva činjenica za ovaj univerzitet je da je Cambridge dao 81 dobitnika Nobelove nagrade do 2008. godine, što je više nego bilo koji drugi univerzitet u svetu.

Univerzitet Cambridge danas se sastoji od 31 fakulteta, koji imaju autonomiju u svom funkcionisanju, od kojih tri primaju samo devojke, a svi ostali fakulteti primaju studente oba pola.

Na univerzitetu studira više od 24.000 studenata.

Na Šangajskoj listi zauzima četvrto mesto.

šangajskoj
Foto: WikimediaComonns/Diliff
University of California, Berkeley

Ovo je javni istraživački univerzitet u Berkliju, Kalifornija u SAD. Najstariji je od deset najvećih kampusa povezanih u Univerzitet Kalifornije. Univerzitet je organizovan kroz 14 koledža i škola, koje se sastoje od 180 odeljenja i 80 interdisciplinarnih jedinica koje nude preko 350 studijskih programa.

Univerzitet je osnovan 1868. godine, kao prvi državni univerzitet koji je dobio zemljište i osnivački kampus sistema Univerziteta Kalifornije.

Najpopularniji smerovi na univerzitetu su elektrotehnika i računarske nauke, političke nauke, molekularna i ćelijska biologija, nauka o životnoj sredini i ekonomija.

Na univerzitetu studira više od 42.000 studenata.

Na Šangajskoj listi zauzima peto mesto.

šangajskoj
Foto: WikimediaComonns/Elisa.rolle

Šesto mesto na Šangajskoj listi zauzima Princeton University, sedmo University of Oxford, osmo Columbia University, deveto California Institute of Technology, a listu od deset najboljih svetskih univerziteta zatvara The University of Chicago.

Kao i prošle godine, Univerzitet u Beogradu i Novom Sadu nalaze se na ovoj prestižnoj rang listi.

U školskoj 2021/2022. godini Univerzitet u Beogradu zauzima poziciju između 401. i 500. mesta, a Univerzitet u Novom Sadu između 901. i 1.000 mesta.

Da li znate pet najboljih univerziteta u Evropi? (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.