Почетна > Свет
Свет

САД спашава савезнике од освете Талибана

Америка је послала спасилачки авион за хитне случајеве за Авганистанце који су радили са америчким оружаним снагама и дипломатама, евакуирајући и војним летовима стотине који још увек чекају своје визе за Сједињене Државе.
Фото: Unsplash/nicosmit99

Само људи у коначним фазама дугог, спорог и бирократског процеса добијања виза су одобрени за авио превоз, али је довожење великог броја људи на америчко тло без виза догађај без преседана, кажу дипломатски службеници САД.

Овим чином САД дају подршку Авганистанцима који су подржали НАТО мисију у Авганистану и сада се суочавају са одмаздом Талибана док се безбедносна ситуација погоршава.

Десетине хиљада Авганистанаца, који имају неку родбинску везу у САД, чекају одговор на њихове визе, укључујући и више од 18 000 оних који су радили за америчку војску или амбасаду, а укупно их је више од 50 000 са члановима породице који испуњавају услове за путовање са њима.

Све је већа забринутост због судбине Авганистанаца који имају везе у Великој Британији. Десетине бивших војних заповедника прошле недеље су позвале британску владу да омогући људима из Авганистана који су радили са британским снагама да се населе у земљи.

 

Преузмите андроид апликацију.