Почетна > Свет
Свет

Шолц о најави кинеског мировног плана за Украјину

Немачки канцелар Олаф Шолц казао је данас да се не треба заваравати у погледу Кине која је најавила мировни план за Украјину и изразио бојазан да ће дуго трајати рат у којем Русија неће и не сме победити.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

„Не би требало да се заваравамо у погледу Кине која досад није заузела став против Русије“, изјавио је Шолц у интервјуу за немачки канал ЗДФ.

Кина је пре неколико недеља најавила да је спремна да посредује у решавању украјинског сукоба и требало би да представи план за политичко решење сукоба у Украјини поводом годишњице почетка руског напада на Украјину 24. фебруара.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је на безбедносној конференцији у Минхену да кинеске компаније већ помажу Русији, а да нове информације упућују на то да би Кина могла послати и оружје, али Пекинг је то демантовао.

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ упозорио је у понедељак да би евентуална одлука Кине да наоружава Русију била „црвена линија“ за Европску унију.

„Јасно сам рекао приликом последњег разговора с кинеским представницима да би то било неприхватљиво“, рекао је немачки канцелар.

Habek: Nemačkoj ne smeta da se zabrani ruski gas, ali drugim zemljama smeta

Преузмите андроид апликацију.