Осим што су укусне и освежавајуће, поморанџе имају бројне предности за наше здравље захваљујући својој нутритивној вредности.
Поморанџе су буквално ризница хранљивих и заштитних биљних једињења, укључујући витамине, минерале и антиоксиданте. Многа истраживања показују да редовна конзумација поморанџе може имати користи за наше здравље на чак десет различитих начина.
Јачају имунитет
Пошто садрже тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин Б-6 и Ц, фолат, пантотенску киселину, фосфор, магнезијум, манган, селен и бакар, поморанџе се повезују са јачањем имуног система код људи. Нутриционисти тврде да једна средња наранџа садржи више од препоручене дневне количине витамина Ц, односно око 70 милиграма.
Добре су за кожу
Како старимо, наша кожа, као и други делови тела, пати од оштећења слободних радикала. Овај процес је сличан рђењу метала након излагања ваздуху. Иако је то неизбежно, поморанџе су пуне антиоксиданата и витамина Ц који успоравају процес старења и помажу нам да изгледамо млађе.
Побољшавају вид
Као и наша кожа, наше очи такође пате од оштећења како старимо. Наранџе су богате хранљивим материјама попут витамина А, витамина Ц и калијума који су одлични за наше очи. Стога, ако желите да вам вид буде добар као сада, нутриционисти саветују да сваки дан поједете једну поморанџу.
Смањују ризик од болести срца и крвних судова
Један од разлога зашто људи добијају срчана обољења је зато што су им артерије зачепљене због нездравог начина живота и једења нездраве хране. Наранџе имају флавоноиде који снижавају холестерол и спречавају зачепљење артерија. Ово вас заузврат штити од срчаног удара и многих других кардиоваскуларних болести.
Помажу у развоју мозга
Фолна киселина и фолна киселина присутни у поморанџама подстичу развој мозга и одржавају га у добром стању. У ствари, ови хранљиви састојци такође чине наранџу здравим воћем за труднице јер спречава да дете има неуролошке поремећаје.
Они могу смањити ризик од рака
Истраживања су показала да једињење звано Д-лимонен присутно у поморанџама може спречити различите врсте рака као што су рак дебелог црева, плућа, дојке и коже. Исто тако, антиоксиданси и витамин Ц помажу у јачању имунитета тела, што помаже у борби против ћелија рака.
Одржавају здравље црева
Наранџе су веома добар извор влакана која помажу у одржавању здравља желуца и црева. Исхрана богата влакнима осигураће да вас не погађају пробавни проблеми као што су чир на желуцу или затвор.
Спречавају губитак косе
Наранџа има висок садржај витамина Ц, који је, између осталог, неопходан и за производњу колагена, који је заузврат одговоран за одржавање квалитета и снаге ваше косе. Дакле, нутриционисти препоручују редовну конзумацију поморанџе ако не желите да изгубите косу како старите.
Снижавају крвни притисак
Комбинација квалитетне исхране и свакодневне конзумације поморанџе ефикасно снижава крвни притисак, па их нутриционисти препоручују свима који имају висок крвни притисак или неко друго здравствено стање које захтева да крвни притисак буде у границама нормале.
Преузмите андроид апликацију.