Ко може да једе црвени лук, а ко мора да ограничи његову употребу у исхрани?
Црвени лук садржи витамине и минерале, фолну киселину, гвожђе, дијетална влакна и хранљиве материје. Захваљујући јединственом саставу, смањује упале у телу и јача имунитет.
Лекари га препоручују за исхрану оболелих од многих болести. Поред тога што садржи витамине и минерале, на пример витамин Ц, витамине групе Б, влакна, садржи флавоноиде који делују као антиоксиданси и смањују упалне процесе у организму. Најчешће утичу на кардиоваскуларне процесе, дијабетес и онколошка обољења. Такође, лук позитивно утиче и на имунитет.
Такође наводи да црвени лук помаже у смањењу уноса соли у организам.
Ипак, без обзира на све, лук не треба користити као лек који се конзумира само када је човек болестан.
Треба га редовно јести како би превентивно деловао у борби против болести, сматра нутрициониста. Једини проблем је непријатан задах, али не из уста, већ из коже, јер се кроз поре ослобађа мирис лука. Међутим, неки људи не могу да сваре лук. Лук треба конзумирати ограничено ако имате осетљив стомак, ако имате гастритис или киселост. Међутим, то не значи да га уопште не треба јести, већ треба уносити количину лука која одговара вашем организму. Да би лук остао свеж и да не би изгубио корисна својства, потребно га је чувати у фрижидеру и одвојити главице лука једну од друге.
Преузмите андроид апликацију.