Почетна > Свет
Свет

Трамп каже да су празне поверљиве фасцикле које су предмет судског позива

Фасцикле означене као поверљиве и пронађене у кући Доналда Трампа на Флориди након што је напустио Белу кућу нису садржале никакве документе, рекао је данас бивши амерички председник.
Фото: Танјуг/AP/Mary Altaffer

Трамп је то рекао након извештаја да је његов тим добио судски позив због једног таквог документа, пренео је Ројтерс.

Трампов правни тим у децембру и јануару предао је тужиоцима празну фасциклу означену као поверљиву, као и други материјал са поверљивим ознакама, јавио је Си-Ен-Ен.

Гардијан је посебно известио да су тужиоци званично тражили празну фасциклу у јануару, након што су је видели истражитељи које је Трамп ангажовао да претраже његову имовину на Флориди у потрази за свим преосталим документима из Беле куће, који нису предати када је напустио функцију у 2021. године и нису откривени након потраге ФБИ прошле године.

Један документ са поверљивим ознакама такође је предат прошлог месеца, пренео је Еј-Би-Си Њуз.

Трамп је рекао да је држао фасцикле са поверљивим ознакама у свом одмаралишту, али су биле празне.

Његов адвокат Тимоти Парлаторе је током викенда указао на недостатак процедуре Беле куће и рекао да је Трампов правни тим одмах предао евентуалне додатне пронађене материјале.

„Бивши председник користио је сада враћену празну фасциклу да блокира плаво светло са фиксног телефона у својој спаваћој соби“, додао је Парлаторе.

Пријављени судски позив и новопрометни материјал долази усред контроле руковања председничким и потпредседничким материјалима, посебно поверљивим записима, због чега је Трамп постао предмет федералне кривичне истраге.

Бивши потпредседник Мајк Пенс и председник Џо Бајден такође су пријавили да су пронашли поверљиве документе у свом поседу, али су добровољно дозволили да ФБИ претражује преостали материјал који је требало да буде дат Националном архиву.

Бајденови документи датирају из времена када је био потпредседник бившег председника Барака Обаме.

SAD planiraju da Ukrajini pošalju oružje zaplenjeno u Jemenu

Преузмите андроид апликацију.