Početna > Srbija
Srbija

Gasovod žila kucavica za privredu i više investitora

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da bi kompresorska stanica „Velika Plana“ na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.

Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, što je minimalno kašnjenje ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali.

Predsednik ističe da je to veoma važan projekat za energetsku sigurnost zemlje, koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti, biti ključna stvar u narednih 20 godina.

Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo.

Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

Kaže da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitnom gasu i kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu, možda do BiH, Hrvatske i drugih.

Vučić je rekao da smo do sada imali skoro sve zasnovano na čvrstim fosilnim gorivima, ali da i zbog zaštite životne sredine moramo da prelazimo na čistije energente.

„Čestitam Srbijagasu i nadam se da ćete da ispunite rok za kompresorsku stanicu „Velika Plana“ da Srbija može da ide napred i da uradimo sve što je potrebno kako bi se približili najrazvijenijim zemljama“, poručio je predsednik.