Почетна > Свет
Свет

Немачка понудила помоћ Турској након земљотреса

Немачки канцелар Олаф Шолц изразио је саучешће турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану након јутрошњег разорног земљотреса, који је, према последњим информацијама, усмртио више од 1,000 људи у Турској.
Фото: Танјуг/DIA Images via AP

Шолц је том приликом рекао да је Берлин спреман да пружи помоћ “у суочавању с катастрофом“,рекао је он.

„Наше мисли су са повређенима, којима желимо брз и потпун опоравак, и са онима који су тако неочекивано изгубили чланове породице“, навео је Шолц.

Шеф турске Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама Јунус Сезер, саопштио је раније данас да је број погинулих у земљотресу повећан на 1,014, као и да је уништено око 2,824 зграде.

Раније данас мобилисано је десет тимова из Европске уније за урбану потрагу и спасавање, и то из Бугарске, Хрватске, Чешке, Француске, Грчке, Мађарске, Малте, Холандије, Пољске, Румуније како би пружили подршку на терену после снажног земљотреса који је погодио Турску и Сирију.

Италија, Шпанија и Словачка су такође понудиле своје спасилачке тимове Турској.

Руски председник Владимир Путин упутио је изразе саучешц́а својим колегама, турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану и сиријском председнику Башару ал Асаду.

Руски лидер је потврдио да је званична Москва спремна да пружи сву неопходну помоћ и Анкари, и Дамаску.

У МУП-у Србије раније данас је Тањугу потврђено да Србија Турској упућује помоћ у виду Специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације, што укључује 21 припадника МУП-а и 3 официра за везу.

Novi snažan zemljotres u Turskoj, jačine 7,7 stepeni u centralnom delu zemlje

Преузмите андроид апликацију.