Почетна > Свет
Свет

Украјина: Жртве у Краматорску, делегација ЕУ стигла у Кијев

Најмање три особе убијене су, а 18 је рањено током ракетног удара на украјиски град Краматорск, када је уништена стамбена зграда, а оштећено још неколико.
Фото: Танјуг/AP/Yevgen Honcharenko

Из рушевина су извучене две особе, а од 18 рањених, осморо је хоспитализовано, рекао је саветник министра полиције Украјине Антон Герашченко, преноси „Гардијан“.

Локалне власти су првобитно рекле да је Русија испалила ракету, а онда је полиција касније саопштила да је тактички пројектил „искандер-к“ погодио зграду у 21:45 по локалном времену.

УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР одбране Олексиј Резников рекао је да Русија припрема велику офанзиву и упозорио да би могла да почне 24. фебруара, на годишњицу руског напада на Украјину.

Он тврди да је Русија већ прикупила неколико хиљада војника и да би могла да проба да „уради нешто“ како би обележила годишњицу почетка инвазије, пренео је „Би-Би-Си“.

ВИСОКА ДЕЛЕГАЦИЈА Европске уније стигла је у Кијев на самит Украјина-ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ допутовали су у главни град Украјине.

„Лепо је вратити се у Кијев. Ово је мој четврти долазак од инвазије Русије. Овог пута, са мојим тимом комесара“, написала је Фон дер Лајен на Твитеру.

Додаје да је у Кијев допутовала како би показала да „ЕУ стоји уз Украјину чврсто као и увек“, и како би додатно продубила подршку и сарадњу Украјине у ЕУ.
МИНИСТАР
СПОЉНИХ ПОСЛОВА Русије Сергеј Лавров рекао је данас да су тврдње о наводном одбијању Русије да преговара са Украјином лаж.

„Наша дипломатија има много посла, константно, правовремено објашњава шта се све дешава. Разоткривамо лажи, посебно оне у којима се тврди да не желимо да преговарамо“, рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Он је оценио да су САД уверене у своју супериорност и непогрешивост и да је то главни разлог конфронтације између Русије и Запада.

„Ова искључивост, ова апсолутна самоувереност о америчкој непогрешивости и супериорности, сигуран сам, главни су разлози зашто се суочавамо са земаљама, које преко кијевског режима, воде хибридни рат против нас“, истакао је Лавров.

НОРВЕШКА ће из државног буџета повећати потрошњу из свог државног фонда у наредним годинама за финансирање војне и цивилне помоћи Украјини, рекао је данас норвешки премијер Јонас Гар Стоере.

Премијер није прецизирао колико ће новца Норвешка потрошити на помоћ Украјини, али је открио да ће бити вишегодишња обавеза, пренео је Ројтерс.

Lavrov: Laž je da Rusija odbija pregovore sa Ukrajinom

Преузмите андроид апликацију.