Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Стручњаци открили које ствари никад не треба да радите одмах након буђења

А две ради буквално трећина становништва.
Фото: Unsplash/Candice Picard

Већина људи има неке ритуале након буђења којих се држи слепо и веома тешко се одлучује на било какву промену. Стручњаци кажу да је телу потребно време да се разбуди и покрене након буђења, што значи да неке ствари не би требало радити одмах након спавања, а лекарка Миријам Стопард открила је које су то ствари.

Фото: Unsplash /Jonathan Borba

Како преноси „Mirror“, лекари кажу да не би требало да вежбате јер је ваше тело дехидрирано, те се ваше ткиво неће правилно истезати. Мишићи су укочени, па ако нисте опрезни, могли бисте се повредити.

Фото: Unsplash/Mateusz Feliksik

Иако сок од наранџе звучи као одличан начин да се разбудите, испијање сока чини више штете него користи. Наиме, тако преоптерећујете ваш метаболизам и подижете ново шећера у крви. То је зато што метаболизам, који коригује инсулин, још није у потпуности функционалан.

Такође би требало да размислите о испијању кафе одмах након буђења. Утврђено је да шољица кафе на празан желудац заправо смањује способност метаболизма за контролу шећера у крви, али и даје осећај ситости због ког не уносимо довољно нутритивно вредне хране за доручак.

Фото: Unsplash/Adel Grober

Зато је важно увек нешто појести пре него што попијете кафу. Препоручује се  да то буде мали, али нутритивно вредан доручак, попут овсених пахуљица, овсене каше, јогурта или тоста са авокадом.