Зима је годишње доба када чезнемо за топлијом и маснијом храном, а неке намирнице и јела као да су створена за зиму и морају се укључити у исхрану јер су најздравија.
Током зимских месеци мењамо навике, пазимо како се облачимо, а у хладнијим месецима наше тело жуди за другом храном. Осим што смо изложени мањим количинама светлости и ниво енергије се драстично мења током зиме.
Много чешће ћемо прескочити одлазак у теретану, а пожелећемо да једемо јачу и топлију храну и да припремамо више топлих напитака.
Међутим, то не значи да треба било шта да једемо јер и даље треба да водимо рачуна о исхрани и телу. Такође је важно јести много више одређених намирница, а у наставку можете сазнати шта је телу најпотребније у зимским месецима.
Супе
Ово је једно од најбољих јела које нам може помоћи да удобније преживимо хладније дане. Међутим, веома је важно избегавати супе са пуно соли и са храном као што је кајмак како бисте извукли максимум за своје здравље. Чинија топле пилеће супе са поврћем ојачаће тело, али ће га и загрејати. Густе супе од поврћа су такође одличан избор, а могу се јести са крекерима од целог зрна.
Зелено лиснато поврће
Зелено поврће попут кеља, блитве и блитве обогатиће и улепшати сваки тањир, посебно у хладнијим данима када је све тмурно. Ова врста поврћа посебно је богата витаминима А, Ц и К. Спанаћ и зелена салата су такође одлични извори фолне киселине, што је посебно важно за жене у репродуктивном добу.
Кромпир
Кромпир се често може наћи на листама лоших намирница, сврстава се у категорију са пиринчем и белим хлебом. Али за разлику од других скробних намирница, које су заиста лишене хранљивих материја, кромпир је цела храна која садржи добре хранљиве материје. Кромпир је одличан извор витамина Ц и Б6. Такође је одличан извор фолата и има влакна (4 грама у кромпиру средње величине; женама је потребно 25 грама дневно, мушкарцима 38 грама). Љубичасти кромпир садржи још једну важну хранљиву материју, богат је антоцијанинима (антиоксиданси који смањују ризик од рака и срчаних обољења, сузбијају упале).
Јужно воће
Агруми, укључујући лимун, лимету, поморанџе и грејпфрут, најсочнији су зими, а њихове боје улепшаће хладније дане. Цитруси су пуни витамина Ц – једна средња наранџа садржи више од 100 одсто препоручене дневне дозе. Ово воће је такође богато флавоноидима, посебно хесперидином, који је одговоран за повећање „доброг“ ХДЛ холестерола и смањење „лошег“ ЛДЛ холестерола и триглицерида.
Кисели купус
Кисели купус је одлична замена за лимун у ово доба године, јер је његова нутритина вредност, далеко већа од самог садржаја витамина Ц у лимуну.
Namirnice koje mogu ublažiti glavobolju: Zahvaljujući svom sastavu mogu vam dosta pomoći
Преузмите андроид апликацију.