Početna > Svet
Svet

Mađari optužuju Brisel da skreće pažnju sa svojih skandala

Zamerke iz Evropskog parlamenta na račun komesara za proširenje da se „nije distancirao od retorike autoritarnih lidera zapadnog Balkana” u Budimpešti vide kao politički motivisane kritike.
mađari
Foto: Wikimedia Commons/European Parliament from

U Budimpešti je s negodovanjem primljen deo godišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike. U kojem se predlaže istraga o načinu na koji EU komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji obavlja svoju dužnost. Njemu se posebno zamera što se prilikom susreta s „autoritarnim liderima zapadnog Balkana nije distancirao od njihove retorike”.

Da podsetimo, na sednici Evropskog parlamenta usvojen je amandman koji se odnosi na Varheljija. U kojem se traži pokretanje nezavisne istrage o njegovom ponašanju u vezi sa zemljama kandidatima.

„Politički motivisani napad na Olivera Varheljija je nepravedan, jer je njegov učinak izvanredan. On predstavlja i sprovodi zvaničnu politiku EU”, navela je u ime vladajućeg Fidesa Kinga Gal, poslanica EU iz redova mađarske vladajuće stranke. Ona je, inače, potpredsednica Odbora za građanska prava, unutrašnje poslove i pravosuđe (LIBE) Evropskog parlamenta. Kao i član delegacije odgovorne za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Kinga Gal je istakla da stav EP „razvija histeriju protiv Varheljija, verovatno da bi se odvratila pažnja od korupcionaškog skandala u vezi s levičarskim političarima”.

Ukazala je na stav Evropske komisije u kojem se ističe da Varhelji koristi metodologiju EU, dajući prioritet poštovanju demokratije i vladavine prava.

Dokument EP nazvala je „izveštajem tipičnim za nevladine organizacije” i rekla da on šteti jedinstvu spoljne politike EU.

„Izuzetno nepravedna kritika upućena Oliveru Varheljiju, koji je revitalizovao politiku proširenja EU, neprihvatljiva je”, rekla je ona.

Levičari koji su protiv proširenja optužuju Varheljija bez iznošenja dokaza i otežavaju proširenje EU, istakla je Kinga Gal. Što se tiče država kandidata, Varhelji analitično razmatra praktične i ekonomski povoljne faktore. Kao što su razvoj infrastrukture i energetike, zelena tranzicija i spremnost da se doprinese ključnim investicijama.

Prema tekstu koji je već dobio zeleno svetlo u Komitetu EP za spoljne poslove, „komesar odgovoran za politiku susedstva i proširenje namerno pokušava da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih i reformi vladavine prava zemlje koje ulaze u EU”.

Stoga, kako se dalje ističe, predstavničko telo „poziva EK da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu. Kako bi se utvrdilo da li takvo ponašanje komesara krši kodeks ponašanja članova komisije i obaveze koje proizlaze iz ugovora”.

Ovo, inače, nije prvi put da EP kritikuje mađarskog komesara. U izveštaju o Srbiji prošlog leta, evropsko predstavničko telo već je izrazilo zabrinutost zbog „tvrdnji javnosti” da Varhelji ne pridaje dovoljan značaj vladavini prava u zemljama koje čekaju na pristupanje EU.

Šest zemalja izgubilo pravo glasa u UN

 

Preuzmite android aplikaciju.