Почетна > Свет
Свет

Макрон: Више новца за трансформацију војске, да одговори на нове изазове

Француски председник Емануел Макрон предложио је данас повећање државних издвајања за војску за више од четвртине у наредном периоду, уз образложење да ће то помоћи трансформацији оружаних снага да одговоре на више потенцијалних претњи.
Фото: Танјуг/AP/Francois Mori

Планирани буџет за 2024-2030 омогућио би програм „трансформације“ за прилагођавање војске могућностима сукоба високог интензитета, што је постало још хитнија потреба од руског напада на Украјину, саопштио је Макрон.

Буџет за наведени период износиће 413 милијарди евра , у односу на 295 милијарди евра у периоду 2019-2025, прецизирао је Макрон у новогодишњем обраћању војсци.

То би у просеку подразумевало повећање годишњег војног буџета за 28,5 одсто са 49,2 милијарде евра на 68,8 милијарди.

„Француска има и имаће војску спремну за изазове овог столећа“, нагласио је Макрон, током обраћања у ваздухопловној бази Мон де Марсан на југозападу земље.

Додао је да ће Француска више улагати у дронове и војне обавештајне податке и рекао да тражи од војске да се окрене стратегији сукоба високог интензитета.

Он је такође саопштио да ће Француска појачати своје способности како би могла да одговори на сајбер нападе и да ће обезбедити да располаже са више војних капацитета доступних у било ком тренутку, пренео је Ројтерс.

Макрон је поручио да ће се посебно обратити пажња на војно присуство у француским прекоморским територијама, посебно у Индо-Пацифику, где су се, по његовим речима, појављивале нове претње.

Stoltenberg: Kijevu osim novog oružja potrebno održavanje starih sistema

Преузмите андроид апликацију.