Početna > Biznis
Biznis

Intel pokazao rekordnu frekvenciju svog predstojećeg procesora

Bila je sredina septembra kada se hardverski gigant Intel busao u grudi da će njegovi Raptor Lake procesori dostizati famoznih šest gigaherca direkt „iz kutije” (dakle bez potrebe za overklokovanjem).
Foto: Unsplash/niekdoup

Da li će to ikada zatrebati prosečnom, pa čak i natprosečnom korisniku?

Realno ne, ali zvuči impozantno i dobro je za hvalisanje pred glavnim konkurentom.

Prirodno, ovakva frekvencija rezervisana je za sam vrh ponude, koju je Intel pokazao na delu u svom novom videu.

O kom tačno modelu se radi nije obelodanjeno, ali se pretpostavlja da je reč o Core i9-13900KS. Na 4:03, u kadru se našao desktop na kom rade 7-Zip benčmark, HWiNFO i Intel Ekstrim Tjuning Jutiliti programi za praćenje stanja kompa, kao i magičnih „6.000.0 MHz” P jezgara na tabeli ovog prvog.

Kako kaže prezenter Džejson Ksi, hlađenje procesora povereno je standardnom Corsair all-in-one i ne pominje pregrevanje, za koje ne sumnjamo da postoji.

Koliko će struje potrošiti takođe nije poznato, ali poređenja radi, Core i9-13900K deklarisan je od 125 do 253 vati. Njegova preporučena cena je oko 600$, tako da za frekvenciju od šest giga verujemo da će budući kupci morati da izdvoje bar 150 dolara više.

Inače, jedan Core i9-13900K procesor je pre mesec dana dostigao radni takt od 9 gigaherca, ali uz ozbiljno budženje i hlađenje tečnim azotom.

Tviter rasprodaje imovinu, frižidere i kompjutere, pa i neonski logo

Preuzmite android aplikaciju.