Почетна > Бизнис
Бизнис

Где расту, а где падају цене станова

Раст цена станова у Европској унији и у еврозони успорио је у трећем кварталу 2022. године, док је у Србији  настављен оштар раст који је трајао целе године и којег карактеришу двоцифрене годишње стопе раста. Да ипак почиње хлађење тржишта некретнина  и код нас наговештава пад броја продатих станова и мањи број банкарских позјамица узетих за куповину крова над главом.
Фото: Unsplash/deborah_cortelazzi

Према подацима Републичког геодетоског завода годишња стопа растa цена станова посматрано за целу  Србију достиже 13 одсто трећем тромесечју 2022, док је током 2019. и 2020. годишњи раст цена био око осам одсто. Цене станова су у трећем у односу на друго тромесечје 2022. порасле за 3,2 одсто одсто.

Поређења ради, у ЕУ  на годишњем нивоу цене станова порасле су за 7,4 одсто у трећем кварталу, након раста од 9,8 процената у другом, показују најновији подаци Завода за статистику ЕУ.

По расту цена у последње три године у Србији предњаче региони Војводина  и град Београд, Међутим, у трећем кварталу  као и у претходних неколико тромесечја, најдинамичнији раст цена је у региону јужне и источне Србије где годишња стопа раста у трећем кварталу достиже 15,94 одсто.

Ова динамика је повезана и с релативно нижим нивоом цена непокретности у региону јужне и источне Србије у поређењу с градом Београдом и Војводином.

Међутим, број продатих станова у трећем тромесечју 2022.  у Србији је мањи за 5,6 одсто у односу на исти период 2021. што указује на „смиривање“ тржишта, с обзиром на то да је упоредиви показатељ у претходних осам тромесечја одражавао раст броја купопродаја.

С обзиром  на то да цене и даље снажно расту у трећем кварталу, укупна вредност тржишта мерена сумом остварених купопродаја станова и даље је у порасту и то за 12 одсто у поређењу са трећим тромесечјем 2021.

„Ово представља осетно успоравање раста тржишта с обзиром на то да је укупна вредност купопродаја станова у претходном тромесечју била већа за чак 26,1 одсто у поређењу с истим периодом лане. Оваквом тренду доприноси пад броја куповина станова финансираних банкарским кредитима и то већ треће тромесечје заредом. У трећем тромесечју пад износи 31 одсто,  у другом 25,4 одсто, а у првом 25,7 одсто“наведено је у извештају Републичког геодетског завода.

Crni luk na tezgama gotovo dvostruko skuplji nego u radnjama

Преузмите андроид апликацију.