Почетна > Свет
Свет

Фон дер Лајен: Све већи притисак на Русију и подршка Украјини

Европска унија мора да настави притисак на Русију и да подржава Украјину, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас на конференцији за штампу у граду Кируна у Шведској.
Фото: Танјуг/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Фон дер Лајен је у Шведској, заједно са свим комесарима, обележила почетак шведског председавања Унијом у присуству шведског руководства.

На почетку шестомесечног председавања Шведске Европске уније, Фон дер Лајен је рекла да је Русија смањила 80 одсто испоруке гаса ЕУ за осам месеци од почетка сукоба у Украјини, али је то ЕУ компензовала диверзификацијом извора снабдевања.

„Напоран рад се исплатио. Цене гаса су сада ниже него пре руске инвазије“, рекла је она.

На новинарско питање када би Украјина могла да почне преговоре за чланство у ЕУ, Фон дер Лајен није дала директан одговор, већ се задржала на годишњем јесењем извештају Комисије о земљама из процеса проширења.

“Следећи важни период је извештај за проширење на јесен, извештај који је огледало напретка сваке земље која хоће да уђе у ЕУ. Украјина је импресивно амбициозна. Да би се тај процес подржао, представници Европске комисије ће посетит Украјину у фебруабру”, изјавила је Фон дер Лајен.

Она је додала да оно што је важно је да се напредује са реформама али да оне буду високог квалитета.

Bajden na dočeku Kišide pozdravio istorijske vojne reforme Japana

 

Преузмите андроид апликацију.