Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Крофне посуте шећером у праху

Помало заборављена традиција јесте да се за Српску Нову годину служе крофне. Након што су се после Нове године и Божића људи доста истрошили, Српска Нова година се славила скромније. Обично су се спремале крофне, а неке домаћице су у једну стављале парицу, па онај ко није извукао у чесници могао је да окуша срећу сад. Послуживале су се само посуте шећером у праху.
Фото: Pixabay/RitaE
Састојци:
  • килограм брашна
  • 2 јајета
  • 400 милилитара млека
  • 50 грама квасца
  • 2 кашичице шећера
  • 1 кашичица соли
  • 50 милилитара уља
Припрема:

Млеко загрејте, па додајте квасац који сте измрвили, шећер и промешајте. Оставите 5-10 минута да се активира, па сипаје уље, јаја и просејано брашно и со. Умесите тесто, па покријте и оставите да одмори пола сата. Премесите и оставите још пола сата. Развуците тесто на побрашњеној површини и модлом вадите облике (крофне). Можете да користите и чашу. Покријте их крпом и оставите да одморе још неких пола сата. У дубљу посуду сипајте доста уља и загрејте. Немојте да буде врело, а проверите да ли је довољно загрејано тако што ћете убацити мало теста и ако крену да се стварају мехурићи време је да убаците крофне. Ако тесто одмах потамни склоните уље да се мало охлади. Пржите са обе стране. Вадите их на убрус да се добро оцеде од масноће. Напуните џемом и поспите шећером у праху. Послужите топле.

Пријатно!

Recept dana: Svečana salata sa ćuretinom

Преузмите андроид апликацију.