Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет знакова који указују на мали мождани удар

Према Центрима за контролу и превенцију болести, неко у САД доживи мождани удар сваких 40 секунди. Постоји заблуда да се пролазни исхемијски напад може десити само старијим особама.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

„ТИА и мождани удар могу утицати на свакога. У 2009. години, 34 одсто људи хоспитализованих због можданог удара било је млађе од 65 година.

Према мишљењу стручњака, ово су знаци мини можданог удара.

Проблеми са видом

Потешкоће са гледањем на једно или оба ока могу бити знак пролазног исхемијског напада. Привремени губитак вида може бити знак предстојећег можданог удара, као и можданог удара који се већ догодио и захтева хитну медицинску помоћ. Компликације вида узроковане можданим ударом зависе од тога где се мождани удар јавља. Већина можданих удара погађа једну страну мозга. Ако је десни окципитални режањ повређен, лево видно поље у сваком оку може бити погођено. Мождани удар који утиче на леви потиљачни режањ може пореметити десно видно поље у сваком оку.

Утрнулост и опуштено лице

Укоченост повезана са мини можданим ударом обично се осећа на једној страни тела. Можете осетити слабост мишића, парализу или промене у осећају, као и да имате утисак да вам је лице опуштено.

Вертиго

Смањено снабдевање крви у мозгу може изазвати вртоглавицу и никада се не сме занемарити.

Вртоглавица: Узрок, симптоми и када треба да се обратите лекару? ТИА је кратак прекид дотока крви у део мозга, кичмене мождине или мрежњаче, што може изазвати привремене симптоме сличне можданом удару, али не оштећује мождане ћелије или изазива трајну инвалидност. ТИА је често рани знак упозорења да је особа у опасности од можданог удара. Отприлике једна од три особе које доживе ТИА такође доживе накнадни мождани удар. Ризик од можданог удара је посебно висок у року од 48 сати након ТИА. Симптоми обично трају само неколико минута, али се могу осетити и до 24 сата.

Потешкоће у говору

Потешкоће у говору или разумевању говора могу бити знак ТИА. Неуролог Брет Кукијара каже да су „опуштено лице, утрнута рука или нејасан говор знаци ТИА или можданог удара, а правовремени третман је кључан“.

Слабост

На крају ћете можда осетити потешкоће у ходању, слабост мишића, проблеме са координацијом или слабост на једној страни тела.

Brojne zdravstvene prednosti omiljene suhomesnate namirnice

Преузмите андроид апликацију.