Почетна > Србија
Србија

Црква Свете Марије у Земуну проглашена за културно добро

Завод за заштиту споменика културе града Београда саопштио је данас да је на његов предлог Влада Србије утврдила Цркву Блажене деве Марије у Земуну за културно добро.
Фото: WikimediaCommons/Mister No

Завод је саопштио да је тако пред Нову годину Београд добио 445. споменик културе у виду цркве чији је камен темељац положен 1785, стављена је под кров 1794, док је следеће године подигнут звоник и освећена је.

„Обновљена је 1817. године, а темељно рестаурирана средином 19. века, када је добила ново кубе звоника. Црква је једнобродна грађевина са полуобличастим сводом, апсидом и сакристијом на источној страни и звоником изнад западног улаза“, каже се у соапштењу.

Како је наведено, црква је обликована у стилу класицизма са елементима барока и „представља сведочанство вишеконфесионалног састава земунског становништва“.

Из Завода подсећају да је најстарији земунски трг на којем се црква налази настао плански у време интензивније изградње Доњег града, према замисли врховног комунитетског инспектора Тадеуса Естерајхера.

„Црква Блажене деве Марије у Земуну има културно-историјске и архитектонско-урбанистичке вредности у контексту београдског споменичког наслеђа“, каже се у саопштењу.

Како је наведено, црква представља маркантно обележје и значајну споменичку вредност просторне културно-историјске целине Старо језгро Земуна која је проглашена за културно добро од великог значаја за Републику Србију 1979. године.

Stara brodska prevodnica “Ajfelov šlajz” (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.