Početna > Život i stil
Život i stil

Može li vam zeleni čaj pomoći da izgubite suvišne kilograme?

Posle vode, čaj je najviše konzumirano piće na svetu, a zeleni čaj jedan od najpopularnijih. Ovaj čaj sadrži brojne hranljive materije koje navodno pomažu da se otope kilogrami.
Foto: Pixabay/appledeng

Međutim, istraživanja pokazuju da zeleni čaj neće magično pomoći da izgubite težinu sam po sebi i nije zamena za zdravu ishranu i program vežbanja.

Ako se borite sa gubitkom kilograma, prvo razgovarajte sa svojim lekarom koji će vam predložiti kako da smršate i da li vam zeleni čaj može pomoći u tome.

Gubitak težine i zeleni čaj

Zeleni čaj je manje obrađen, pa ima veću koncentraciju polifenola, koji se nazivaju i katehini, od drugih vrsta čaja.

Katehini u zelenom čaju su jedan od aktivnih sastojaka povezanih sa gubitkom težine. Oni mogu sprečiti nakupljanje telesne masti, kao i povećati telesnu temperaturu što pomaže sagorevanju više kalorija.

Pored katehina, zeleni čaj je takođe izvor kofeina, koji takođe pomaže u sagorevanju kalorija i masti.

Međutim, dok se čini da laboratorijske studije i studije na životinjama pokazuju da komponente zelenog čaja smanjuju proizvodnju masti i povećavaju sagorevanje masti i kalorija, njegove koristi za gubitak težine za ljude su manje izvesne.

U zavisnosti od tehnike kuvanja, 1 šolja zelenog čaja sadrži oko 120 do 320 miligrama katehina i 10 do 60 miligrama kofeina. Sprovedene su brojne studije kako bi se utvrdilo da li zeleni čaj pomaže u gubitku težine, a većina njih je koristila ekstrakt zelenog čaja, a ne pravi čaj. Redovno pijenje zelenog čaja možda neće pomoći da izgubite težinu.

Neke studije su pokazale da postoji veza između konzumiranja zelenog čaja i gubitka težine. Jedna studija je otkrila da zeleni čaj ima neke prednosti za mršavljenje, ali količina izgubljene težine nije bila značajna.

Pravljenje čaja

Šolja običnog zelenog čaja ima samo 2 kalorije, što ga čini zdravim dodatkom vašoj ishrani za mršavljenje. Dodavanje 1 kašike meda i 1 kašike kreme povećava kalorije u veoma niskokaloričnom čaju na 84. To možda ne zvuči mnogo, ali ako popijete 3 šoljice čaja dnevno, to je 252 kalorije.

Zeleni čaj se široko konzumira i povezan je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka.

Međutim, budući da ste izvor kofeina, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što ga konzumirate, posebno ako imate istoriju srčanih problema, visokog krvnog pritiska ili anksioznosti.

Vežbe za jače i čvršće grudi

 

Preuzmite android aplikaciju.