Пиринач је храна коју велика већина људи има у својим домовима. Лако се припрема, а сирово има дуг рок трајања. Међутим, може ли се пиринач покварити?
Одговор на то питање је – зависи како га чувате.
Како чувати пиринач?
Не ради се о квантној физици. Чувајте пиринач на сувом и хладном месту, као што је остава.
Када отворите паковање пиринча, пребаците га у посуду за поновно затварање или врећу за замрзавање. Најважнија ствар при складиштењу пиринча је да буде сув и заштићен од штеточина.
Једна опција је да држите пиринач у фрижидеру или замрзивачу. Ако одлучите да ставите у фрижидер, ставите пиринач у посуду са поклопцем или у кесу са затварачем. Ако желите да чувате пиринач у замрзивачу, ставите га у кесу и покушајте да истиснете што више ваздуха.
Фрижидер и замрзивач су такође опције за чување куваног пиринча. Ако планирате да га употребите у року од неколико дана, пиринач можете држати у фрижидеру. Међутим, ставите га тамо тек када се охлади и углавном избегавајте да стављате веома врућу храну у фрижидер. Ако желите да чувате кувани пиринач дуже време, замрзните га. Када желите да га поједете, постоји неколико начина да га одмрзнете. Један од њих је у микроталасној, тако да пиринач одмрзавате на ниској температури у кратким временским интервалима, а када се пиринач потпуно одмрзне, можете га загрејати на вишој температури. Ако је суво, додајте кашику или две воде.
Друга опција је да одмрзнете пиринач у тигању, прво на веома ниској ватри, а затим да повећате док се пиринач одмрзава.
Трећи начин одмрзавања пиринча је да га ставите у фрижидер преко ноћи након што га извадите из замрзивача, а затим га припремите следећег дана.
Колико дуго може трајати пиринач?
Некувани бели пиринач има неограничен рок трајања ако се правилно складишти. Кувани бели пиринач може да издржи четири до шест дана у фрижидеру. Неписано правило каже да ако планирате да чувате кувани пиринач дуже од пет дана, одмах га ставите у замрзивач. Иако се смрзнути пиринач у замрзивачу може чувати неограничено дуго, најбоље је да га искористите у року од четири до шест месеци.
Како препознати да се пиринач покварио?
Када је у питању некувани пиринач, знаћете када га видите. Ако има било каквих трагова буђи, ако је пиринач променио боју или ако нађете било какве бубе у паковању, баците га. Баците га ако има чудан мирис, као и ако видите знаке да је дошао у контакт са водом. Што се тиче куваног пиринча, врло је очигледно када више није за јело. Поред тога што има непријатан мирис, видећете да је гљивица почела да се развија јер ће постати гњецава. У најтежим случајевима, голим оком ћете видети да се формирала буђ.
Pirinač je odličan u sutlijašu! Da li znate da je dobar i za vaš telefon i orman?
Преузмите андроид апликацију.