Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Италијански слатки хлеб

Добро познати Панетоне, италијански воћни хлеб, који се обична припрема за Божић. И код нас га током целе зиме можете купити у продавницама, али зашто га не бисте направили ове године сами? Дивно, слатко, мекано тесто препуно кандираног воћа и сувих грожђица биће права посластица за све укућане.
Фото: Pixabay/guanabarino
Састојци:
  • 500 грама брашна
  • 125 грама шећера
  • 40 грама свежег квасца
  • 200 милилитара млаког млека
  • 1 јаје
  • 4 жуманца
  • 150 грама маслаца или маргарина, отопљеног и охлађеног
  • мало соли
  • 1 рибана корица лимуна
  • 2 ванилин шећера
  • 100 грама кандиране корице наранџе
  • 50 грама кандираних трешања
  • 170 грама сувог грожђа
  • шећер у праху, за посипање хлеба
Припрема:

Брашно просејати у посуду, додати шећер и у средину утиснути удубљење. Ту намрвити квасац, налити са 100 милилитара млаког млека и измешати са мало брашна са стране и направити пред-тесто. Прекрити са још мало брашна са стране и оставити на топлом месту око 15 минута.
Сада додати остатак млека, јаје, жуманца, маргарин, со, корицу лимуна и наранџе и ванилин шећер. Све добро измесити, и умесити глатко тесто. Оставити га на топлом месту још 30 минута.
Припремити грожђице, а кандирано воће ситно насецкати, па све измесити са тестом. Тепсију са високим ивицама округле форме  подмазати, а около ставити 2 савијене траке од папира за печење. У овако припремљену форму ставити тесто и оставите га на топлом месту док се видно не увећа.
Уколико вам тесто пређе ивице форме, одсећи га. Колач пећи на 175 степени, око 60 – 70 минута. Можете и прекрити алуфолијом на сред печења. Охладити и посути шећером у праху.

Пријатно!

INTERVJU: Deda Mraz je stigao u Novi Sad! (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.