Početna > Biznis
Biznis

NBS dala dozvolu za trgovinu kriptovalutama

Narodna banka Srbije dala je dozvolu za trgovinu kriptovalutama. Dozvolu za obavljanje ove delatnosti Nariodna banka Srbije dala je firmi Veskon d.o.o. (Vescon), sa sedištem u Beogradu, čiji je osnivač David Veselinović.
Foto: Unsplash/jievani

To je svakako veliki pomak za domaće kripto tržište, a „Vescon” d.o.o. preko svog brenda „crypto12”, odnosno platforme www.crypto12.com, pruža usluge povezane s kriptovalutama.

„Za nas, kao tim, ovo je veoma značajno. Radili smo na tome 13 meseci, namučili smo se prilično, i tek nas sada čeka posao. Važno je da je Srbija napredna zemlja kada je reč o kriptovalutama. Za našu firmu, ovo je nešto najznačanije u poslednjih godina dana, ali verujem da je još značajnije za domaće tržište, jer ljudi sada mogu da legalno da trguju kripto novcem, uključujući pravna lica koja žele da ulažu“ kaže David Veselinović.

Ističe i da je Srbija, zbog Zakona o digitalnoj imovini, praktično pionir na ovom polju, ali Veselinović ne krije i da su pred njima razni izazovi, posebno što se tiče bankarskog sistema.

„Banke podležu rigoroznim kontrolama, tako da treba sve uskladiti, kako bismo mogli da vršimo transakcije unutar bankarskog sistema. Treba nam priključak svetskom sistemu, jer se kripto i dalje smatra rizičnom imovinom. Opet kaže, unutar Srbije je to sve regulisano, ali na mnogim tržištima nije. Jedan od glavnih izazova biće sprečavanje pranja novca“ kaže Veselinović.

Ukrajinska pšenica oborila cene na svim tržištima

Preuzmite android aplikaciju.