Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Пуњене паприке запечене у рерни

Једно од најзаступљенијих јела на Балкану јесу управо пуњене паприке запечене у рерни. Свакако и једно од најукуснијих и најједноставнијих јела које можете да припремите и одушевите своје госте.
Фото: Pixabay/zizitop101
Састојци:
  • 20 паприка бабура
  • 1 кг мешаног млевеног меса
  • 200 г пиринча
  • 1 јаје
  • 1 већа шаргарепа
  • 1 већа главица црног лука
  • 1 кашика алеве паприке
  • 1-2 чена белог лука
  • со, бибер и вегета по укусу
  • 1 децилитар уља
  • 2-3 кашике брашна
  • 1 литар сока од парадајза
  • 1 литар воде
Припрема:

Паприке добро опрати, очистити од семенки и оставити их да се мало осуше од воде окренуте отвором на доле. У међувремену направити фил. На уљу пропржити ситно сецкан црни лук док не омекша. Додати месо и наставити динстање док месо не порумени, а потом додати рендану шаргарепу, опран и процеђен пиринач, ситно сецкан бели лук, зачинити по укусу, промешати и на крају у све умешати јаје. Наставити мешање 1 до 2 минута и склонити са ватре.

Пунити филом паприке. Немојте препунити филом! Оставите простора да пиринач набубри и нарасте у току печења. Паприке ређајте у плех. Сваку напуњену паприку затворите колутовима кромпира или парадајза. Између паприка можете ставити кришке кромпира ако међу њима има слободног простора, а потом куване кришке кромпира послужити као прилог уз готове пуњене паприке. Направите сос. Кратко пропржите брашно на уљу и уз стално мешање додајте сок од парадајза и доливајте воду.

Када сос прокува, прелијте сосом пуњене паприке у плеху. Прекријте плех фолијом и пеците паприке у рерни на 180 степени око 45 минута или док не омекшају, а затим пажљиво скините фолију, вратите паприке у рерну још 30 минута да се фино запеку. Послужите топле паприке уз пире кромпир.

Пријатно!

Čemu služi plastični „sto“ na pici?

Преузмите андроид апликацију.