Почетна > Живот и стил
Живот и стил

11 намирница које никада не треба држати у фрижидеру

Фрижидер је диван изум, без којег наша храна не би могла дуже да стоји и остане неискварена и свежа. Међутим, због тога често у фрижидер стављамо храну којој тамо није место и која ће се тако покварити.
Фото: Pixabay/27707

Ниже температуре не утичу само на брже кварење неких намирница, већ губе своју нутритивну вредност и припадају. Неке намирнице је боље држати на собној температури, а ми вам доносимо списак од 11 ствари које никако не смете да чувате у фрижидеру.

Хлеб

Иако је ово често предмет дебате, молекули скроба врло брзо кристалишу на ниским температурама, због чега се хлеб много брже квари. Постаје тврдо, гумено и без укуса. Ако имате превише хлеба, замрзните га јер може да остане у леду око месец дана.

Сирови кромпир

У принципу, кромпир треба чувати у остави, али не на прениским температурама. Такође, не воли директну сунчеву светлост, а стручњаци саветују да се чува у папирној кеси јер пластика задржава влагу.

Парадајз

Парадајз наставља да сазрева на собној температури, па ако га ставите у фрижидер, зауставићете тај процес. Ово може да поквари укус, а ниске температуре такође оштете његову кожу.

Мед

Мед је природни конзерванс и зато га не треба чувати у фрижидеру. Кристализује на ниским температурама, па ако желите течни мед, увек га држите на собној температури.

Авокадо

Авокадо се углавном купује још тврдо и потребно му је још неколико дана на собној температури док не сазре. Једини случај када га треба држати у фрижидеру је ако купите већ веома зрео авокадо, а још га нећете јести, онда га чувајте у фрижидеру.

Лубенице

Много је боље чувати целу лубеницу на собној температури него у фрижидеру, јер ће ниске температуре променити њен укус, текстуру и боју. На собној температури и оно, као и неко друго воће, сазрева и препоручује се чување у фрижидеру тек након што је исечено.

Бели лук

Можда ово нисте знали, али у фрижидеру, бели лук се може врло брзо покварити и постати склон буђи. Зато га треба чувати на тамном месту и никако у пластичној кеси.

Јагоде

Супротно популарном веровању, јагоде је најбоље држати на кухињском пулту, а не на директном сунцу. Наиме, у фрижидеру упијају вишак воде и влаге, па се лакше кваре и губе слаткоћу.

Лук

А лук ће покупити влагу из фрижидера, због чега ће брже изгубити своју препознатљиву текстуру и плесни.

Кафа

Фрижидер ће уништити укус кафе, тако да нема апсолутно никаквог разлога да је тамо чувате. Кафу у фрижидеру можете користити за нешто друго. Наиме, ако нешто предуго стоји у фрижидеру и ако осећате мирис, ставите неколико кашика млевене кафе на тањир и ставите у фрижидер преко ноћи – кафа би требало да упије све непријатне мирисе.

Свежи зачини

Баш као и кафа, свежи зачини могу изгубити арому у фрижидеру. Поред тога, на ниским температурама покупиће влагу и изгубити укус.

Да ли знате зашто у ресторанима често на јелу добијете комадић першуна?

 

Преузмите андроид апликацију.