Početna > Život i stil
Život i stil

Pet načina da sprečite nepotrebno rasipanje novca za praznike

Božić je vreme za proslavu sa porodicom i prijateljima, ali njegovo pravo značenje može se izgubiti u haosu panične kupovine, prekomerne potrošnje i rasipanja. Ove godine, kako troškovi života i dalje rastu, pitali smo neke stručnjake za savete kako da manje trošite, a da ipak uživate u praznicima.
Foto: Pixabay/Daria-Yakovleva
Unapred dogovorite kupovinu poklona

Božić i Nova godina donose dilemu šta kupiti dragim ljudima. Većina nas ima „stalno rastuću listu šire porodice i prijatelja za koje osećamo obavezu da kupujemo. Najbolji savet za potrošače je da ove razgovore vode rano i da sklope „pakt bez nepotrebnih poklona“. Ako osećate finansijski pritisak ovog Božića, odmah počnite da pregovarate sa prijateljima i porodicom.

Smanjite bacanje hrane i pređite na proizvodnju povrća

U prazničnoj gozbi uvek postoji bar jedan sastojak koji niko ne voli i uvek kupujete, ili poslastica koju ste jednostavno previše siti da biste jeli. Hrana je jedna oblast u kojoj je lako smanjiti, a da božićnu gozbu ne učinite manje zabavnom. Predlaže da se držite liste i kupite samo ono što vam je potrebno, a zatim proverite da li su ostaci iskorišćeni. U pojedinim zemljama sveta svake godine baci 6,6 miliona tona jestive hrane. Ta količina hrane dolazi iz naših domova, a ne iz supermarketa i restorana. Da bi vaša božićna večera bila još zelenija, razmislite o hrani biljnog porekla. Moramo u velikoj meri smanjiti količinu mesa i mlečnih proizvoda u našoj ishrani.

Putujte manje, ali ostanite duže

Vožnja kući za Božić može stvoriti značajan ugljični otisak. Vreme sa porodicom je dragoceno, zato idite manje na putovanja, ali više vremena provodite sa svojim najmilijima. Putovanje javnim prevozom je ekološki prihvatljiv izbor, ali nije uvek opcija. On predlaže zajedničko korišćenje automobila kako bi se smanjila božićna kilometraža i putovanje kada su putevi tiši. Zaglavljivanje u saobraćaju gubi dragoceno vreme, ali ako ste u automobilu na benzin ili dizel, takođe nepotrebno trošite gorivo. Predlažemo da se kreće rano ujutru ili kasnije uveče kako bi se izbegao saobraćaj.

Reciklirajte i ponovo koristite

Kada se praznici završe, možda ćete se naći okruženi brdom papira za pakovanje i gomilama ambalaže. Dobar način da proverite da li se papir za umotavanje može reciklirati. Ako papir zadrži oblik nakon zgužvanja, može se reciklirati i nema potrebe za uklanjanjem lepljive trake. Ako se vrati u oblik, ne može se reciklirati. Ali ako možete, izbegavajte svetlucavi papir. Ne mogu se reciklirati ni šljokice i kuglice, bilo da su staklene ili plastične. Najzelenije – i najjeftinije – je dobro voditi računa o postojećim ukrasima i ponovo ih koristiti iz godine u godinu.

Zapamtite značenje praznika

Najvažniji deo Božića  i praznika nisu pokloni, već druženje sa porodicom. Radi se o tome da se dobro provedete sa ljudima koje volite i koje najviše volite. Reč je o opuštanju, a sve to može da se uradi na jeftinij način.

Da li postoji pravi način da se okiti jelka

Preuzmite android aplikaciju.